Григор Димитров загуби на финала на турнира "Маями оупън" от Мастърс 1000 - 3:6, 1:6 от италианеца Яник Синер. Двубоят продължи час и 12 минути, като оспорван беше само първият сет, който можеше да се развие и по друг начин.

Синер обаче показа защо е най-добрият тенисист от началото на годината - има само една загуба. В третия си финал в Маями успя да грабне титлата.

Григор загуби третия си пряк двубой да титла от Мастърс и втори пореден (след Париж в края на миналия сезон). В началото на годината той триумфира в Бризбейн, после отстъпи и в Марсилия, а днес не успя да се противопостави на Синер, който е като машина в последните месеци.

Все пак Григор Димитров изпраща много успешен турнир, в който за първи път стигна до четвъртфинал. Елиминира трима играчи от топ 10 и след близо шест години се завърна там, като в понеделник ще е №9. 

Завръща се и в Европа, от 8 април ще участва на Мастърса край дома си в Монте Карло - вече на клей.

Може да се съжалява за началото на мача. В първите си два сервис гейма Гришо не даде точка на шампиона от "Аустрелиън оупън". При 2:1 Димитров стигна до точка за пробив, но форхенд по късия диагонал излезе на сантиметри в аут. След това още един и Яник се измъкна. Това бе ключов момент. 

И както често се случва в тениса - Синер успя да пробие за 3:2, след като Григор направи грешки и натрупа пасив от 0:30. Това бяха първите точки за италианеца на началния удар на неговия опонент, а не след дълго той се сдоби с аванс и затвърди. 

В следващия си гейм българинът оцеля за близо осем минути, избягвайки още един брейк. В същото време Синер вече беше много стабилен на своето подаване. При 5:3 за него най-добрият ни тенисист се пропука отново и с перфектни минаващи удари №3 в света (вече №2) го постави в трудна ситуация.

Григор опита да играе агресивно - както в последните месеци, да държи съперника си на основната линия, да излиза често на мрежата. Като изключим началото на срещата обаче, днес това не сработи, Синер имаше оръжията да се справи. И го направи с перфектни дълбоки удари - топката "кацаше" на и пред линията.

Във втория сет Григор имаше сили за 1:1. Във втория си сервис гейм той поведе с 40:15, но допусна пробив и това явно го пречупи. Пролича, че вече бе тотално изцеден физически и психически, той имаше доста по-труден път до финала.

От началото на годината Димитров има 20 победи и само 5 загуби, две от които на финали.