Брилянтният рейд на Григор Димитров на турнира "Маями оупън" продължи и на полуфинала срещу един от най-неудобните му съперници - Александър Зверев. Българинът преодоля германеца с 6:4, 6:7(4), 6:4 за 2,40 ч. и в неделя ще спори за титлата срещу Яник Синер, който далеч по-лесно победи Даниил Медведев - 6:1, 6:2.

Независимо как ще свърши финалът във втория за годината Мастърс, в понеделник Григор се завръща в топ 10 на ранглистата за първи път от 2018 г. С точките във Флорида българинът вече изпревари Стефанос Циципас, Алекс де Минор, че и деветия Хуберт Хуркач. 

Първата ни ракета елиминира трети играч от челната десетка тази седмица - след Хуркач и Карлос Алкарас. Триумф над Синер ще го прати на 7-ото място.

Зверев е сред най-трудните му опоненти - до днес го бе побеждавал само веднъж в осем мача и то в далечната 2014 г. Само през миналата Саша го срази четири пъти.

Не и този път - Григор бе несломим, като за трети път в кариерата си е финалист на турнир от серията Мастърс 1000. През 2017 г. той взе титлата в Синсинати, а в края на миналата година отстъпи пред Новак Джокович в Париж.

Димитров и Зверев сервираха солидно от началото на втория полуфинал. В петия гейм първи до точка за пробив стигна олимпийският шампион, но опонентът му се справи.

В десетия гейм Саша имаше начален удар при 4:5 и поведе с 30:0, като се зададе нов безоблачен гейм за него. Този път обаче подаването му се пропука, Димитров грабна възможността и не след дълго поведе с 6:4.

Във втория сет двамата продължиха да бъдат много стабилни. Отново десетият гейм можеше да се окаже щастлив за най-добрия ни тенисист, като този път той дръпна с 30:0 в гейм на Саша, което означаваше две точки до победата.

Този път обаче германецът с руски корени показа високата си класа и се измъкна. 

Стигна се до тайбрек, в който Зверев напредна с два минипробива и не изпусна инициативата, изравнявайки сетовете.

Третият сет предложи много майсторски изпълнения и велико надиграване. Първи до точка за пробив стигна Зверев - в четвъртия гейм, ала Димитров не трепна.

Ключов се оказа седмият гейм, в който - при 3:3, първата ни ракета имаше точки за пробив. Той прониза съперника си при зрелищна размяна, когато успя да отиграе рикоширалата от филето топка паднал - 4:3 (горе). Последва затвърждаване на нула. Опонентите си взеха следващите подавания.

И триумфът дойде малко след това от топка в аут на Саша Зверев.

Синер води на Григор с 2:1

Шампионът на Откритото първенство на Австралия Яник Синер (Италия) води с 2:1 победи в преките им двубои. Първият бе спечелен от Димитров - през 2020 г. на клея в Рим. 

Италианецът спечели следващите два - през 2023 г. Любопитно е, че това стана първо в Маями (чудесна възможност за реванш, бел. ред.) и Пекин към края на сезона. Все на твърда настилка, която е най-предпочитаната от Яник.

Това е първият финал между двамата и той е в неделя от 21 часа българско време. Можете да го гледате по "Макс спорт 1".

Димитров: Искам да стигна там, където бях

„След първия сет Саша вдигна нивото си, беше много силен, поставяше ме под напрежение, а и в третия беше много добър. Мисля, че в края играх с малко повече самочувствие и това ми помогна, започна Григор в интервюто си на корта.

- Каквото и да кажа сега... Аз водя моята битка в момента. Има много работа, която свършихме като отбор. Сега вървя по различна пътека в моя живот, в моята кариера. Има много неща, които съм свършил, но са на заден план. Искам да стигна там, където бях, защото няма причина да не го направя. Продължавам да имам вяра в себе си и дори когато съм имал съмнения, хората около мен ме подкрепяха. Имам великолепни хора около мен, семейството ми ме подкрепя, всички те са мои приятели“, добави бившият №3.

По думите му - работата не е свършена в Маями. Той каза, че ще си почине, ще анализира срещата със Зверев и след това ще се подготви за Синер.