Кубрат Пулев спечели интернационалната титла на Световната боксова асоциация (WBA) с победа по точки в 12 рунда срещу украинеца Ихор Шевадзуцкий на гала в зала "Арена София".

И тримата рефери присъдиха 117:111 за Кобрата, а около 8 хиляди зрители проследиха зрелището от осем мача.

Това бе 31-ва победа за Пулев в тежка категория от 34 мача, а съперникът му записа второ поражение от 13 срещи.

Основното събитие на галата трябваше да е мач за "регулярната" (второстепенна) световна титла на WBA, но Махмуд Чар се контузи и сблъсъкът бе отложен за есента. Германецът бе в залата, качи се на ринга, поздрави братя Пулеви - най-вече бъдещия си опонент, но и му се закани. Същото последва от страна на Кубрат.

Много трудна победа преди това записа и Тервел Пулев - срещу неудобния и играл доста нечисто камерунец Роли Ламбърт.

Христо Стоичков гледа от първите редове, а компания му правеха боксьорката Дейзи Ланг, шефът на федерацията по бокс Красимир Инински, председателят на БФ по таекуондо Слави Бинев и т.н.

Тервел Пулев срещу Роли Ламбърт

Видя се, че африканецът е доста добре сложен и с ефектно изградена мускулатура боксьор, но заради нечистия му стил с клинчове и непозволено "влизане" с главата, публиката видя грозна битка в осем рунда.

Тервел получи аркада от удар с глава, а в края реши и той да действа "мръснишки". Добрите, чисти удари бяха много малко, но все пак съдиите дадоха победата на българина. Той успя да пласира повече юмруци в главата и тялото на съперника си, беше боксьорът, който повече търсеше надиграване, а не непозволени прийоми.

Пулев записа 19-а победа като професионалист, а има само една загуба.

Кубрат Пулев срещу Ихор Шевадзуцкий

В началото не изглеждаше, че украинецът, реално спасил галата след контузията и операцията на Чар, ще издържи 12 рунда, но той го направи и даде битка на по-опитния и по-атлетичен Пулев.

На кантара ден по-рано се оказа, че Шевадзуцкий е с цели 17 кг по-тежък.

Пулев не успя да го нокаутира и разклати сериозно, но бе отчетливо по-добрият и разнообразен боксьор. В заключителните три рунда - особено в последния, стана интересно, Шевадзуцкий започна да атакува повече и доста по-рисковано в търсена на нокаутиращ удар.

Така се стигна до серии, които вдигнаха зрителите на крак.

В крайна сметка Кобрата показа добра форма, най-малкото физическа, но срещу Махмуд Чар ще му бъде по-трудно. Той опитваше да държи украинеца на дистанция и да използва прави удари, докато оръжието на украинеца бе близкия бой.

А на ринга след края на основния мач се качи и Христо Стоичков, топло приветстван от Кубрат Пулев, който му благодари заради това, че е дошъл отдалеч, за да го гледа.

Махмуд Чар: Пулев не ми показа, че е страшен

"Няма проблем да ме освирквате, аз обичам всички ви, рече с микрофон в ръка Махмуд Чар на ринга - той е носител на "регулярната" титла на WBA. - Респект за Кубрат Пулев за победата му тази вечер. Но ви обещавам, че септември или октомври ще го победя. Днес той не ми показа по никакъв начин, че е нещо страшно. Но, Кубрат, аз ти обещавам, че ще ти дам шанс да се биеш за световната титла. Ще се видим скоро."

Кубрат Пулев: Чар да се готви за септември

"Противникът не беше на моето ниво, но в крайна сметка е супер неудобен. Той направи всичко възможно, но ударите му трудно попадаха в целта, макар че повече глави вкарваше. И под пояса удряше, но няма проблеми - ние сме българи, не ни пречи нищо", коментара Кубрат Пулев.

Той отдели време, за да благодари на публиката и нарече България "рай".

"За мен подкрепата на тези хора в залата е любов и аз им отвръщам със същото. Българите трябва да имаме още по-силен дух и да вярваме в себе си. Бъдете уверени в себе си, вярвайте и имайте самочувствие! България е раят! Искам да благодаря на всеки един от вас, който е дошъл тук. Чисто физически не мога, но бих прегърнал всеки един от вас от благодарност", каза той.

"Смяната на противника не бе комфортна за мен, защото тренирах по един начин, а се появи друг противник. Но за мен всяка победа е важна и се радвам на нея и на тази титла", допълни българинът.

След това се стигна до размяната на реплики с Махмуд Чар - нещо, което е част от такива боксови събития - с цел "надъхване" на публиката.

"Махмуд Чар ме поздрави. Той сам ми каза, че Ихор е труден противник. Но искам да кажа на Чар да се готви за септември. Няма да му е лесно и дано по-бързо му мине контузията. През годините се научих, че човек трябва да говори по-малко. Искам отново да благодаря на публиката и да ѝ кажа, че ако моето сърце не дава любов, то по-добре да не е живо", рече Пулев.

И завърши така:

"Искам специално да благодаря на Христо Стоичков. Имам честа да живеем в едно време на тази земя. Освен това сме и истински приятели. Той е истински човек. Поклон към него, че прелетя от другия край на света за този мач. Ти си велик българин, благодаря ти!"