Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха нов закон, който ще гарантира свободата и плурализма на медиите, както и редакционната независимост в Съюза.

Европейският законодателен акт за свободата на медиите ще създаде обща рамка за медийните услуги на вътрешния пазар в ЕС. Той ще въведе и мерки, целящи защита на журналистите и доставчиците на медийни услуги от политическа намеса, както и да улесни дейността им в рамките на Общността.

Новите правила ще гарантират правото на гражданите да имат достъп до свободна и плуралистична информация. Ще бъде определена и отговорността на страните членки да осигуряват и защитават необходимите условия и рамки.

Регламентът е отговор на нарасналите опасения в ЕС поради политизирането на медиите и липсата на прозрачност около тяхната собственост, както и около разпределението на държавните реклами към доставчиците на медийни услуги, изтъкват от Съвета. Целта са предпазни мерки за борба срещу политическата намеса в редакционните решения и на обществените, и на частните доставчици. Друга цел е защитата на журналистите и техните източници, гарантирането на свободата и плурализма на медиите.

Законодателният акт за свободата на медиите е създаден въз основа на клаузите на Директивата за аудиовизуални медийни услуги (ДАВМУ) от 2018 г. По-специално той предвижда създаването на независим Европейски борд за медийни услуги (ЕБМУ). Този борд трябва да замени Групата на регулаторите за аудиовизуални медии.

Новият орган ще бъде съставен от националните медийни органи. Той ще съветва и подкрепя Европейската комисия, а също така ще насърчава постоянното прилагане на клаузите на новия Законодателен акт и на приетата преди 6 години Директива във всички страни членки на ЕС. 

Предстои регламентът да бъде подписан и публикуван в Официалния вестник на ЕС. 20 дни свлед това той ще влезе в сила.