"Влиза PR Никола и казва - време е. Четирите дами от ГЕРБ стават като по команда и напускат преговорната зала".

Така Лена Бориславова от изпълнителния съвет на "Продължаваме промянaта" разказа как преговорите с ГЕРБ са били прекъснати в 12:30 ч. в понеделник. В същия ден Мария Габриел отиде в президентството и обяви състав на кабинет.

Впоследствие половината министри от този кабинет заявиха, че не са давали съгласието си да бъдат такива.

"Пи ар Никола" е Никола Николов, PR на ГЕРБ. Титлата "пи ар" стана популярна, след като се разбра, че другият PR на ГЕРБ - Севделина Арнаудова - фигурира в телефона на Иван Гешев като "pi ar Sevi". Преди 2 години Аранудова бе арестувана, заедно с Бойко Борисов и Владислав Горанов, когато премиер бе Кирил Петков.

"ГЕРБ са мандатоносителят в първия мандат. Те прекъснаха преговорите. Няма споразумение, няма уточнен състав на кабинет. Ние по никакъв начин не сме предизвивкали подобна реакция.

Комуникацията се прекъсва, за да разберем от медиите, че Мария Габриел възнамерява да отиде в 16:00 следобед в президентството", разказа още Бориславова.

Тя допълни, че има кулоарни слухове, според които от ГЕРБ ще внесат утре точка Габриел да бъде гласувана като премиер и каза, че се надява това да не се случва.

"Ако това доверие не бъде възстановено - така не се прави. Ако започнем да говорим отново - това ще е стъпка напред. Не съм сигурна. Габриел трябва да намери начин да възстанови това доверие. Не съм сигурна, че това е възможно. Не съм сигурна как Габриел ще работи с тези 11 министри. Не можем да ходим със силови ходове в президентството и да лъжем. Зад г-жа Габриел стоят партийни лидери", каза още Бориславова.

И допълни, че очаква мандатоносителите да влязат в ролята си на такива.

"Може да има друг преговорен екип, може да има лидерски срещи. Да няма плаващи мнозинства, да има ангажимент за реформи. ГЕРБ не искат да влязат в конретен ангажимент по теми като Нотариуса", каза още Бориславова.

Тя допълни, че Асен Василев се е извинил в лично качество на Габриел, но не може да се очаква, че той ще се извини на Габриел за това, че е внесла несъгласуван кабинет.