Украйна може да получи още през юли първата част от неощакваните печалби от замразените в ЕС руски активи.

Това съобщиха днес източници от Брюксел.

За целта ще бъдат използвани 97 на сто от печалбите, събрани след 15 февруари т.г. от централните депозитари за ценни книжа в ЕС. Останалите 3 на сто ще се запазят в депозитарите, за да поддържат работата им.

Трансферът на пари към Украйна ще се извършва два пъти годишно. Причината е, че Украйна се нуждае спешно от тези средства.

Още не е ясно обаче какви точно ще бъдат печалбите до юли. Затова исканията на Европейската комисия за средствата ще бъдат въз основата на прогнози от изчисления от депозитарите. След една година, когато точните суми ще са известни и ако се окаже, че на Украйна са били преведени значително повече пари, тези средства ще се приспаднат от следващите плащания. Така няма да бъде застрашена финансовата стабилност на ЕС.

Според източниците нетните печалби от депозитарите от 15 февруари насам са между 2,5 и 3 милиарда евро.

Предложението е на Европейската комисия. То е изпратено до страните членки (Съвета) на ЕС и трябва да получи одобрението му.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че ще предложи 90% от приходите от замразените руски активи да бъдат използвани за закупуване на оръжия за Украйна посредством фонда на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ),