Путин спечели 87% от гласовете на провелите се избори за президент миналата седмица. Само в една изборна секция в станата обаче той губи и то с размазващ резултат.

84% от избирателите в избирателна секция 95 в Барнаул са гласували за комуниста Николай Харитонов. В национален мащаб кандидатът е получил едва 4,7 процента от гласовете. Всички останали кандидати, включително и Путин, са постигнали общо едва 10 процента в Барнаул.

Със 73 гласа президентът на Русия получи малко под една десета от гласовете на Харитонов. Последният получи 763 гласа. Барнаул също така е отличник в изборите за Държавна дума през 2021 г., като Комунистическата партия на Руската федерация получава 1,3 пъти повече гласове от партията на Путин "Единна Русия".

"Победата на Харитонов в избирателния участък в Барнаул е открадната", гласи съобщение в Telegram от SOTA, независима руска информационна агенция. Междувременно избирателната комисия обяви, че е объркала редовете на изборния протокол и в момента тече ново преброяване на гласовете.

Според СОТА други кандидати също са спечелили в някои други избирателни секции, например в избирателна секция 1953 в Новосибирск, макар и не толкова ясно, колкото в Барнаул. В Новосибирск сравнително критичният Владислав Даванков е постигнал 42 процента, а Путин - 40 процента. Иначе изборните резултати са значително по-лоши за Путин, особено в избирателните секции в чужбина.

Според SOTA обаче експертът по изборите Дмитрий Нестеров е открил измама в Барнаул: съседни избирателни секции са регистрирали разлика от около 40 процентни пункта - в зависимост от това дали са били наблюдавани или не.