"Зелено движение", част от "Демократична България" и от съвместната парламентарна група с "Продължаваме промяната", няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ.

Това се разбира от позиция на партията, публикувана на сайта й.

"Националният съвет на ПП "Зелено движение" поддържа решението на Националното събрание на партията от 2021 г., че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ", се посочва в позицията.

ЗД има трима народни представители - съпредседателката Даниела Божинова, бившият председател, който наскоро основа клуб "Ускорение" с потенциала да се превърне в партия - Владислав Панев и Васил Тодев. Илина Мутафчиева, която влезе в НС като квота на "зелените", наскоро подаде заявление за напускане.

От формацията обаче отчитат още един мотив освен решението отпреди три години: "В хода на преговорния процес не бяха подкрепени нашите предложения за ангажименти в законодателната програма".

Посочват също така, че са "силно обезпокоени от пълното отхвърляне на Тодор Тагарев като кандидат за министър на отбраната по време на преговорния процес, отказа на ГЕРБ от фиксиране на срокове за реформи в службите и съдебната власт и пълзящата путинизация на българската политика".

Към момента известно е само, че ГЕРБ на своя глава изпълни мандата за съставяне на правителство със състав на министри, неодобрен от ПП-ДБ. От обединението публично твърдо застават зад Тагарев, като обаче в папката с министерските имена Мария Габриел го подмени с председателя на ресорната комисия в парламента Христо Гаджев.

От ЗД не уточняват конкретно имат предвид под "пълзящата путинизация на българската политика".

Пишат още, че ще подкрепят проектокабинет само при ясни гаранции за антикорупционна и природозащитна политика.

След вчерашното фиаско с насилствено внесения проектокабинет "Габриел", днес страстите се успокоиха. Лиидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка, че още може да се преговаря, но постави ултиматум: поиска извинение за кандидат-премиерката му, наречена вчера от съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев лице на мафията. От обедиинението не казват ще се извинят ли, само че са готови да продължат с преговорите.

Наскоро Борисов даде заявка, че ако не стане с мандата на ГЕРБ, няма да стане нито с втория, нито с третия. Другият съпредседател на ПП Кирил Петков обаче посочи сутринта, че обединението би опитало да реализира мандата си при провал на първия.

Иначе "зелените" бяха и единствените, които се противопоставиха на избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия като обявиха, че ще гласуват с "против".