За първи път германският президент Щайнмайер отказа да поднесе своите поздравления за изборната победа на руския президент. Западните правителства реагираха с критики на преизбирането на руския президент Владимир Путин, обявено от държавната избирателна комисия, а според говорителя му германският президент Франк-Валтер Щайнмайер не желае да изпраща никакви поздравления.

"Няма да има никакво писмо до Путин", заяви говорителката Керстин Гамелин пред вестник "Тагесшпигел". В изявлението на федералния президент, публикувано по-рано в платформата X (бивш Twitter), се казва: "Днес мисля за хората в Русия, които се борят за свобода и демокрация и които живеят в постоянна опасност от режима на Путин. Ние не забравяме тези смели хора."

Германският президент говори и за "така наречените президентски избори в Русия.На предишните президентски избори в Русия през 2018 г. Щайнмайер поздрави лидера на Кремъл.

"Псевдо" и "фалшив". Федералното министерство на външните работи избра подобна формулировка още преди обявяването на прогнозите. На страницата си в X министерството написа:

"Псевдоизборите в Русия не са нито свободни, нито честни, резултатът не изненадва никого". "Изборите" в окупираните територии на Украйна бяха "невалидни" и "поредно нарушение на международното право".

Германските външнополитически експерти също отправиха сериозни обвинения към Путин.

"Това са най-несвободните фалшиви избори от края на Съветския съюз насам", заяви председателят на Комисията по външни работи Михаел Рот във вестник "Тагесшпигел". "Режимът на Путин има фашистки и тоталитарни черти."

Експертът по външна политика на ХДС Норберт Рьотген говори за "фарс", който служи за легитимиране на войната на Путин срещу Украйна.

Липсата на поздравления се забеляза и в Русия и от Кремъл обявиха, че очакват още такива в следващите дни, съобщи ТАСС.

Зеленски: "Симулиране на поредните избори"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "руският диктатор" е "симулирал поредните избори".

"За всички в света е ясно, че тази фигура, както често се случва в историята, е просто обсебена от властта и ще направи всичко, за да управлява доживот", каза Зеленски. "Няма зло, което той да не извърши, за да удължи личната си власт. Путин трябва да бъде съден в Хага, каза той и добави, че първоначалната реакция на Белия дом е била, че изборите очевидно не са били нито свободни, нито честни."

Критики от страна на Европа

„Президентските избори в Русия бяха проведени в обстановка на големи ограничения, засилени от незаконната агресивна война срещу Украйна.“

Това се казва в изявление от името на ЕС, направено от върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Той припомни за репресиите срещу опозиционни политици, граждански организации, независими медии и други критични гласове чрез репресивно законодателство и политически мотивирани присъди. По думите му шокиращата смърт на Алексей Навални преди вота е още един знак за засилващите се гонения.

Руските избиратели са били лишени от реален избор, а достъпът им до коректна информация е бил силно ограничен.

„ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските граждански организации, правозащитниците и независимите медии“, уверява Борел.

Съюзът изразява съжаление заради решението на властите в Москва да поканят на изборите наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това противоречи на ангажиментите на Русия и е отнело на гласоподавателите и институциите възможността за безпристрастна и независима оценка.

ЕС осъжда и незаконното провеждане на избори на окупираните от Русия украински територии – Крим, Севастопол и части от Донецка, Луганска, Запорижка и Херсонска области. Организирането на вота там е още едно доказателство за нарушаването от страна на Русия на международното право, вкюлчително на Хартата на ООН.

Преизбирането на Путин е станало в контекста на репресии срещу гражданското общество, според френското външно министерство. Министерството също така похвали смелостта на "многобройните руски граждани, които мирно протестираха срещу това посегателство върху основните им политически права".

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис заяви, че изборната победа на Путин не е легитимна, тъй като хората не са могли да гласуват свободно.

Полското правителство разкритикува изборите като "незаконосъобразни". Те са били проведени "при жестоки репресии" и в окупираните части на Украйна в нарушение на международното право, а британският външен министър Дейвид Камерън също разкритикува незаконното провеждане на вота в окупираните територии на Украйна. Освен това липсваха реални възможности за гласуване и не беше осъществено наблюдение на вота от страна на международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Наблюдател на изборите говори за "абсурди"

Съпредседателят на независимия орган за наблюдение на изборите „Голос“ Станислав Андрейчук заяви, че натискът върху избирателите от страна на правоохранителните органи е достигнал безпрецедентно ниво.

Избирателите са били претърсвани в избирателните секции, а бюлетините им са били проверявани, преди да бъдат пуснати, пише той в социалните мрежи. Полицията дори е поискала да се отвори избирателна кутия, за да се извади бюлетина. "За първи път в живота си виждам такива абсурди, а наблюдавам избори от 20 години", пише Андрейчук.

Поздравления от Северна Корея, Китай и Венецуела

Путин получи поздравления от няколко авторитарни държави, включително Китай.

"Китай и Русия са най-големите съседни държави и стратегически партньори за сътрудничество в нова ера", заяви говорителят на Министерството на външните работи Лин Цзян в Пекин. "Твърдо вярваме, че под стратегическото ръководство на президента Си Дзинпин и президента Путин отношенията между Китай и Русия ще продължат да се развиват."

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун също поздрави г-н Путин за преизбирането му, както съобщи държавната информационна агенция KCNA. Поздравления бяха изпратени и от държавните глави на Никарагуа, Таджикистан и Венецуела, съобщи сутринта руската държавна информационна агенция ТАСС.

"С повече от 87% от гласовете Путин напълно спечели войната срещу империята на колективния Запад", каза венецуелският държавен глава Николас Мадуро.

Мадуро, който управлява Венецуела по авторитарен начин от 2013 г. насам и иска да бъде преизбран през лятото, определи победата на своя "по-голям брат" като добър знак за целия свят.

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега също говори за триумф, който ще допринесе за стабилността и по-доброто бъдеще на човечеството. Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон от своя страна говори за убедителна победа на Путин.