Украински щурмови дронове с голям обсег на действие, изпратени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са поразили 12 руски петролни рафинерии от началото на войната, съобщи в неделя за Ройтерс източник от украинското разузнаване.

Представители на властите в Краснодарска област в Южна Русия, съобщиха, че украински дронове са атакували тази нощ петролната рафинерия в Славянск, на 70 км северно от главния град в областта.

Украинският източник заяви, че рафинерията, която преработва около 4,5 милиона тона суров петрол годишно и произвежда гориво главно за износ, е била атакувана при операция, организирана от СБУ и други украински сили.

"Службата продължава да прилага стратегия за подкопаване на икономическия потенциал на Русия и намаляване на притока от петродолари, които врагът насочва към войната", каза той. "Дронове на СБУ успешно атакуваха наскоро общо 12 петролни рафинерии в Русия", допълни източникът.

Това число не включва операциите, осъществявани от украинското военно разузнаване (ГУР), което също атакува рафинерии с дронове, отбеляза втори източник от разузнаването.

Русия обвинява Украйна, че използва "терористични дейности", опитвайки се да саботира тридневните президентски избори. Официалните руски медии съобщиха, че през последните седмици дронове са атакували рафинерии в множество райони, включително рафинерии, собственост на "Роснефт" и "Лукойл".

Петролът и петролните продукти са важен източник на приходи за Русия, която ги изнася в десетки страни по света.

Киев разработи и използва дронове с голям обсег в опит да отвърне на Русия, която през февруари 2022 г. предприе пълномащабна инвазия в Украйна и извършва въздушни нападения с ракети и дронове с голям обсег на действие, припомня Ройтерс, на която се позовава БТА.