Руският посланик Елеонора Митрофанова определи като “голяма и абсолютна провокация” към Русия присъствието украинския патриарх Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит.

То говори днес пред журналисти край храм-паметника “Александър Невски”, преди да се поклони пред тленните останки на българския духовен лидер. Руският патриарх не присъства, но не присъствието на украинския е причина за това, а че на първо място никой но го поканил, по нейните думи.

Според нея присъствието на украинския патриарх поражда напрежение.

"Голяма провокация е присъствието на украинския патриарх и по отношение на българската църква, защото тази църква (украинската, бел. ред.) не е призната от българската и смятам, че това е абсолютна провокация", каза Митрофанова. 

"Ние много скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински свещеник, голям приятел на Русия и нашата църква скърби заедно с България и с българския народ, каза още Митрофанова. - Руският патриарх няма да присъства на погребението.

Първо - никой не го е поканил, второ - нашият патриарх се среща със сръбския. Имат съвместни мероприятия в Москва. Ще има представител на руския патриарх. Митрополит Карсунски и Запоадноевропейски Нестор. Той вече е тук.”