Това бе среща, която трябваше да изглади отношенията между Германия и Франция и да демонстрира единността на Европа пред Путин. В Берлин днес близо три часа разговаряха германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Емануел Макрон и полският премиер Доналд Туск. Трите държави, които заедно образуват т.нар. „Ваймарски триъгълник“, не намериха обаче единодушие по някои от най-важните точки за помощта за Украйна.

Напоследък Макрон и Шолц неколкократно се критикуваха публично - без да се споменават по име, но с остри думи. Френският президент осъди остро отказа на канцлера да достави на Украйна крилати ракети "Таурус". Той предупреди западните съюзници да не проявяват прекалено "малодушие". Шолц на свой ред се дистанцира от френския държавен глава, когато той не изключи разполагането на сухопътни войски в Украйна.

И двата въпроса все още се обсъждат във Франция и Германия. Във войната в Украйна "всички възможности са отворени", заяви Макрон пред френска телевизия в четвъртък вечерта. Той добави:

"Ако ситуацията се влоши, трябва да сме готови да гарантираме, че Русия никога няма да победи".

В същото време Бундестагът отново гласува против доставката на крилати ракети "Таурус" - преди това Шолц яростно защити позицията си от критиките. Полша също настоява за доставката.

"Знаем със сто процента сигурност: Украйна също се нуждае от крилати ракети "Таурус", заяви полският посланик Павлос пред телевизия ARD.

Сега канцлерът Шолц трябва да прояви "смелост", добави той.

Така става ясно, че позициите по отношение на политиката за Украйна са далеч една от друга.

Постигнати са обаче и някои нови стъпки. Тримата са договорили закупуването на повече оръжия за Украйна и то от целия световен пазар. Освен това ще бъде разширено производството на военно оборудване - "също и в сътрудничество с партньорите в Украйна", каза канцлерът. Ще бъде създадена "нова коалиция на възможностите" в рамките на формата "Рамщайн" за осигуряване на артилерия с ракети с голям обсег.

Така нареченият Ваймарски триъгълник е основан през август 1991 г. от германския външен министър Ханс-Дитрих Геншер и колегите му от Полша и Франция Кшищоф Скубишевски и Ролан Дюма. По това време тримата политици се срещат във Ваймар, за да разширят сътрудничеството между страните. Акцентът тогава е поставен по-специално върху присъединяването на Полша към НАТО и ЕС. Стремежът по това време беше да се очертаят общите интереси за бъдещето на Европа. 

На фона на войната в Украйна форматът на диалога отново придобива все по-голямо значение. Последната среща на правителствените ръководители от Ваймарския триъгълник се състоя през юни 2023 г.