Създаването на временна парламентарна комисия, която да провери дейността на пенсионите фондове и надзора върху тях доведе до конфлит между депутатите от различни парламентарни групи на извънредно заседание на парламента.

Предложението за такава комисия беше внесено от депутати от БСП, но беше подкрепено от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Още при откриването на заседанието председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че смята за излишно и за популизъм създаването на такава комисия, защото тя по същество дублира работата на самата бюджетна комисия. Но тя призова колегите си да подкрепят създаването ѝ, защото

"Ако ГЕРБ не гласува подкрепа, утрешните заглавия във вестниците ще гласят: ГЕРБ прави чадър над КФН"

Лидерът на ДПС Лютви Местан я реплкира:

"Вие дадохте класически пример за това каква е разликата между едно отговорно политическо поведение и популисткото поведение” и добави, че ако ГЕРБ са убедени в правотата си, трябва да гласуват "против", без страх от заглавията в утрешните вестници. 

"Популизмът е път към блатото", обърна се Местан към управляващите.

Депутатът от БСП Георги Кадиев разви тезата, че създаването на подобна комисия е вот на недоверие към самата бюджетна комисия.

"В момента бюджетна комисия не си върши работата и затова от БСП напуснаха залата по време на последното заседание, защото манипулирахте вота", коментира той.

Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи комисията да се председателства от представител на БСП, за да няма никакви съмнения от опозицията.

Гроздан Караджов (РБ) обвини опозицията, че прави политическо шоу, защото в деня на гласуване на комисията подменя целта на създаването ѝ.

Очаквайте подробности