На 78-годишна възраст почина патриарх Неофит.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. 

"След продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история - блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил", се казва в официално съобщение на Светия Синод.

Тръгна слух, че патриархът е починал по-рано днес, но това е пазено в тайна през целия ден. В 11:11 часа сутринта игуменът на Церногорския манастир архимандрит Никанор е написал в социалните мрежи (и е блокирал коментарите под поста):

"НАШИЯТ СВЕТЕЙШИ ПАТРИАРХ!

Кротък, добър и милостив човек. На никого никакво зло не искаше да направи. За всеки го беше грижа. Един човешки ангел, живеещ сред вълци.

Не го пожалиха с интригите си. Не го зарадваха с единство.

Да се молим за него!"

Неофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на Софийската епархия от 24 февруари 2013 година с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1994 г. до 2001 г. е доростоло-червенски митрополит. От 2001 г. до избора му за български патриарх е русенски митрополит.

Роден е в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров. Брат му, доц. Димитър Димитров, е главен диригент на църковния хор в храм-паметника „Св. Александър Невски“. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г., бъдещият патриарх е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.

30-годишен приема монашество в Троянския манастир с името Неофит. 10 години по-късно става втори викарий на Софийския митрополит и патриарх български - Максим. През годините Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, ректор на Духовната академия и главен секретар на Светия Синод по време на разкола в Църквата. В тези години той изиграва важна роля в преговорите за освобождението на окупираната Синодална палата.

През 1994 г. е избран за доростолски и червенски митрополит, а през 2001 г. епархията е разделена и така Неофит става русенски владика. След кончината на патриарх Максим, на 10 ноември 2012 г. в тайно гласуване Неофит получава само един глас за това да бъде наместник-председател на Българската православна църква. 4 месеца по-късно - на 24 февруари 2013 г., е избран за патриарх на Българската православна църква с 90 гласа срещу 47 за митрополит Гавриил Ловчански.

През годините патриарх Неофит имаше множество здравословни проблеми. През 2014 г. по време на посещение в Истанбул при Вселенския патриарх здравето на Негово светейшество се влоши. По-късно Неофит претърпя тежка сърдечна операция, но се възстанови успешно. През 2018 г. патриархът беше приет по спешност в кардиологичното отделение на столична болница. По-късно лекарите обявиха, че състоянието му е стабилно и няма поводи за тревога. През 2022 г. Негово Светейшество отново имаше здравословни проблеми - първо с травма на крака, след която се възстанови, а след това и с обостряне на хроничните му заболявания.

Навръх Рождество Негово Светейшество оглави Василиевата света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски". В следващите седмици Неофит се срещна с княгиня Мария Луиза, изпрати поздравителен адрес до Чарлз III и благослови новия премиер академик Николай Денков.

Миналия септември, малко след като вратите на Руската църква у нас бяха затворени, патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, лично назначи свещеници, които да поемат обгрижването на храма.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски.

Какво предстои

Утре ще има заседание на Свети Синод, след него ще бъде съобщено какви ще са следващите стъпки, след смъртта на патриарха.

Това съобщи минути след полунощ епископ Герасим, който е главен секретар на Светия Синод. Той прочете разпространеното по-рано официално съобщение, в което се разкрива причината за кончината на патриарха.

Реакции

Множество български политици изразиха почит и преклонение след новината за смъртта на Негово Светейшество.

Патриарх Неофит бе "крепител на българската нация и нашата държава", написа във "Фейсбук" президентът Румен Радев.

"С дълбока скръб прекланям глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски!

Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава.

Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!"

В официална позиция премиерът в оставка Николай Денков изтъква, че патриарх Неофит "ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач".

"С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!".

България загуби своя духовен баща, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин! Поклон пред паметта му!" 

Във "Фейсбук" вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел обяви, че ще помним завета на патриарха "за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие". 

Лидерът на ПП Кирил Петков написа, че България е загубила "един от малкото, които търсеха обединение".

"Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!". 

Председателката на БСП Корнелия Нинова сподели, че от погледа на патриарх Неофит "струеше доброта и благородство".

"Бог да прости Негово Свитейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир!" 

 

Председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че добротата, милосърдието и призивите за човеколюбие на патриарх Неофит "няма да бъдат забравени от миряните".

"Бог да прости Патриарх Неофит! Дълбок поклон пред паметта му

Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!

Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни.

Дълбок поклон!"