Литва обвини Москва за атаката с чук срещу дългогодишен съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални пред дома му във Вилнюс. 43-годишният Леонид Волков беше приет в болница за кратко.

"Мъжът ме нападна в двора, удари ме по крака около 15 пъти. Кракът някак си е наред. Боли ме да ходя... Освен това си счупих ръката", написа Волков в "Телеграм". "Те буквално искаха да ме направят на шницел".

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че нападението срещу помощника на Навални е било планирано.

"Мога да кажа само едно на Путин: тук никой не се страхува от теб".

Близки на Волков дадоха по-рано през деня подробности за атаката..

"Волков току-що беше атакуван пред дома си. Някой е счупил стъклото на колата му и го е напръскал със сълзотворен газ в очите, преди да започне да го удря с чук", заяви Кира Ярмиш, бившата говорителка на Навални.

Бяха разпространени снимки, на които се виждат раните, получени от Волков, по-специално насинено око, червен белег на челото и кръв по единия му крак. 

Той е бивш началник на офиса на Навални и беше начело до 2023 г. на Антикорупционния фонд, основана от противник номер едно на Владимир Путин. Волков отговаряше за регионалните офиси на фондацията на Навални и за предизборните му кампании, когато опозиционерът се кандидатира за кмет на Москва през 2013 г. и се опита да се кандидатира за президент през 2018 г. 

Миналата година Волков и екипът му поставиха началото на проект, наречен "Машината за кампании на Навални", чиято цел беше да се говори с колкото се може повече руснаци, било то по телефона, или онлайн, и те да бъдат убедени да се противопоставят на Путин преди изборите за президент.

Нападението беше извършено по-малко от месец след смъртта на Навални и няколко дни преди президентските избори в Русия, на които се очаква Владимир Путин да бъде преизбран поради липсата на истински кандидати от опозицията.