Европейската комисия препоръча днес на страните членки (Съвета) на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина.

Новината първо обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя говори пред евродепутати на пленарна сесия в Страсбург на дебат, посветен на предстоящие Европейски съвет – срещата на върха на Съюза, на 21 и 22 март в Брюксел.

Препоръката бе направена по-късно, на редовния седмичен Колегиум на комисарите.

„След като дадохме на Босна и Херцеговина статута на кандидат, тя предприе впечатляващи стъпки. За малко повече от година бе постигнат по-голям напредък, отколкото за десетилетие“, изтъкна Фон дер Лайен.

Бившата югославска република вече изцяло прилага външната политика и политиката на сигурност на ЕС. Властите в Сараево приемат важни закони като този за предотвратяването на конфликт на интереси, който е бил в застой 7 години. Същото важи и за закона срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Освен това страната успешно управлява миграционния приток. Предстоят преговори с Фронтекс – агенцията за охрана на външните граници на ЕС. Те ще започнат, след като белгийското председателство на Съвета одобри мандата за преговори.

Същевременно босненското правосъдно министерство се е съгласило да включи в националните криминални досиета присъдите на трибунала за бивша Югославия. А наскоро е заработила новата комисия за постигането на мир.

Комисията предложи и проект за преговорни рамки с Украйна и Молдова. Това е резултат от решението на Европейския съвет от декември 2023 г. за започване на преговорите с двете страни.

ЕК ще информира устно Съвета за напредъка на Киев и Кишинев.

За ситуацията в Близкия изток

„Докато говорим, кораб отплава от Кипър за Северна Газа“, изтъкна Фон дер Лайен.

Той превозва най-необходимата хуманитарна помощ, от която има нужда населението на ивицата. Корабът плава по морския коридор, открит с помощта на ЕС и под ръководството на кипърския президент Никос Христодулидис, както и със съдействието на САЩ, Великобритания, ОАЕ и някои страни членки на Съюза. Успоредно с това други държави, сред които и някои от ЕС, са започнали да спускат по въздуха хуманитарна помощ от Йордания.

Днес е задействан Механизмът за гражданска защита на ЕС, съобщи Урсула фон дер Лайен. Той е за засилване на подкрепата за населението на Газа.

Фон дер Лайен призна правото на Израел да се защитава и да се бори срещу „Хамас“. Но защитата на цивилните е трябва да бъде гарантирана постоянно съгласно международното право.

Патронът на „Хамас“ е Иран и той продължава да подклажда напрежението в региона, продължи председателят на ЕК.

„Техеран прави това с подкрепата си за терористите хуси в Йемен“, изтъкна Фон дер Лайен.

ЕС плаши Иран с нови санкции заради Украйна

Иран продължава да подхранва и руската война в Украйна, изтъкна Урсула фон дер Лайен. И предупреди, че ЕС е готов с нови санкции срещу Ислямската република, ако тя достави на Москва балистични ракети.

Цветелина Пенкова: Мир, а не оръжия

„Говорим за сигурност, но нека говорим и за сигурността на работните места, за намаляване на сметките на домакинствата“, заяви българската евродепутатка Црветелина Пенкова от БСП и групата на социалистите.

По думите й това очакват европейските граждани от депутатите.

„Те очакват от нас да гарантираме мира, да работим за прекратяване на огъня. Не очакват да изпращаме оръжия“, каза тя.

И допълни, че единственият начин ЕС да бъде надежден партньор и да има успешно разширяване е първо да гарантира икономическа стабилност и социалното равенство вътре в самия Съюз.