Няколко месеца преди парламентарни избори в Индия премиерът Нарендра Моди изпълни едно от предизборните си обещания на предходните избори - наложи антимюсюлмански закон за гражданството. Той предоставя бърза възможност за натурализация за хиндуисти, парси, сикхи, будисти, джайни и християни, които са избягали в Индия от Афганистан, Бангладеш и Пакистан преди 31 декември 2014 г... но изключва мюсюлманите, които са мнозинство и в трите нации.

Законът изменя стара норма, забраняваща на нелегалните мигранти да получат гражданство и отбелязва първия случай, в който Индия - официално светска държава - налага религиозни критерии за гражданство. Законът беше одобрен от парламента на Индия през 2019 г., но правителството на Моди отложи прилагането му след смъртоносни протести, избухнали в Ню Делхи и на други места. Десетки бяха убити по време на сблъсъците. Протестите привлякоха представителите от всички религии. Най-активни логично бяха мюсюлманите, които бяха особено загрижени, че правителството може да използва закона, наред с предложения национален регистър на гражданите, за да ги маргинализира.

Целта на националния регистър на гражданите е да отсява хората, за които се смята, че са дошли в Индия незаконно. Регистърът е въведен само в североизточния щат Асам, но партията на Моди обещава да изгради подобна система за проверка на гражданството в цялата страна. Критици признават, че новият закон за гражданството ще помогне за защитата на немюсюлманите, които са изключени от регистъра, но и ще открие възможност за депортация или задържане на мюсюлмани. Те дават примери за преследвани общности в съседни държави, които не биха могли да се възползват от защитата на закона заради вярата си - например, ахмадите в Пакистан.

Индия е дом на 200 милиона мюсюлмани (около една седма от цялото население). Те са разпръснати в почти всяка част на страната и все по-често се превръщат в обект на дискриминация от индуистки националисти, откакто Моди за първи път пое властта през 2014 г. Десетки мюсюлмани бяха линчувани заради обвинения, че са яли говеждо или контрабандират крави - животно, което индусите смятат за свещено. Мюсюлмански бизнеси често са атакувани, разрушавани и подпалвани. Безнаказани остават и откритите призиви за геноцид. Критиците твърдят, че явното мълчание на Моди по темата с антимюсюлманското насилие насърчава някои от най-крайните му поддръжници и е създало условията за толеранс на речта на омразата срещу мюсюлманите.

Правителството отказва да се вслуша в протестите срещу приемането на новия закон за гражданството или призивите към него да бъдат включени и мюсюлмани. Вместо това законът е представен като "хуманитарен жест" към преследваните жители на мюсюлмански нации.