Ако двете управляващи коалиции се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика - да бъде фактор на стабилност и да подкрепя всичко, което е в посока на двете стратегически цели на България - еврозоната и Шенген. Това каза зам.-председателят на движението Йордан Цонев в началото на консултациите при президента Румен Радев по повод предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство. 

Съпредседателят Джевдет Чакъров обаче призна, че "винаги има възможност да се намери друга конфигурация".

Делегацията на ДПС бе водена само от единия съпредседател - Джевдет Чакъров. Другият съпредседател Делян Пеевски, който наскоро имаше остри пререкания с президента, не дойде.

"Вашата парламентарна група активно подкрепяше парламентарното мнозинство, без официално да бъде част от управлението", изтъкна Радев.

И обърна особено внимание на "нюансите по отношение на плаващите мнозинства".

"Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, ако стигнем до такъв? Как преценявате шанса за постигане на споразумение с първия мандат. Ако не сполучи, виждате ли възможност да се търси друга управленска конфигурация?", попита президентът.

Чакъров отговори, че в държавата трябва да има стабилност и предвидимост.

"Нашата позиция не се е променила - да се намери отново формула за управление на страната. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Подкрепяли сме политиките, свързани с нашия европейски път. Преследвайки големите цели - Шенген, еврозоната, трябва да обърнем внимание на стандарта на живот. Винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но тя ще бъде доста трудна", каза още Чакъров.

След края на консултациите от движението не направиха коментар пред медиите.