"Не искаме избори, но не искаме и управление без реформи".

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Така той коментира изявлението от страна на ГЕРБ, че премиерът Николай Денков по необясними причини е прибързал с оставката си.

Петков призна, че по темата за регулаторите с ГЕРБ имат обективни различия, които не могат да се игнорират.

"В този момент разбираме, че колеги, част от преговорния екип, са в чужбина, ние ще ги изчакаме. От ПП-ДБ решихме, че преговорният екип ще бъде от лидерите, за да няма забавяне в решението, за да можем адекватно да водим максимално конструктивен разговор с една много важна цел – да не отиваме на избори".

Това обясни Петков. И допълни, че оценката на министрите е направена от премиера Николай Денков още преди четири седмици. Според него оценката за правителството в оставка трябва да е много много висока.

"За девет месеца в тази трудна обстановка се справи идеално, Ние не сме видели още оценката на Мария Габриел, ще се радваме в следващите дни да я видим, защото се забавихме много да я видим", каза Петков.

Той обясни, че ПП-ДБ са дали обещание, че точно на тази дата ще бъде подадена оставката на правителството и според тях това е начинът да има доверие и занапред.

"Хората да могат да разчитат, че когато има обещание от наша страна, то е добре спазено. Всички българи очакват от нас, когато отидат в магазина, да няма монополни положения с високи цени. Всички българи очакват да няма цени на ток и цената на газа да е нелогична. Всички българи очакват свободни медии“, коментира Кирил Петков.

И добави, че за да се случат тези неща, следващите реформи трябва да станат факт.

"Влизаме с възможно най-конструктивния тон, но с ясна и твърда позиция по тези реформи. Ние нямаме червени линии, това са червените линии на обществото. Ще продължим да отстояваме тези принципи, осъзнавайки, че стабилността на управлението трябва да продължи", каза Петков.

Прочетохме документа и има разминаване между това, което ние предложихме и това, което те са предложили, отговори Петков на въпрос относно коалиционното споразумение, предложено от ГЕРБ, в частта за регулаторите.

"Но ще опитаме в следващите дни да влезем в реални разговори, няма да правим заявки по медиите, защото искаме да дадем реален шанс на преговорите. Има обективни разлики, които не могат да се игнорират", добави той.

Следващият премиер трябва да се казва Мария Габриел, но задължително по начин, по който да дадем възможност на българските граждани да чувстват, че регулаторите, съдебната система и службите работят за тях, коментира още Петков.

"Ние носим отговорност за това страната да има реформаторско управление. Ако някой иска да отлага реформите - отговорността, че тласка страната към безвремие, е негова".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той заяви, че въпросът за регулаторите е поставен още в първите дни на това управление.

"Днес ще бъдат внесени правилата за избор на Комисията за противодействие на корупцията. Шест месеца се забавихме, България няма време да отлага реформи", каза още Иванов.

Той добави, че са изчакали отговор на Европейската комисия и коментарите са отразени.

"Разбираме, че колегите от ГЕРБ искат нов цикъл от някакви реплики на това, което има като препоръка от ЕК да направят. Тяхно право е, разбира се, но ние смятаме, че повече не може да се отлага тази стъпка", посочи той.

Иванов коментира, че носят отговорност за това страната да има реформаторско управление и това е "единствената посока, в която тласкаме".

"Въпросите, които стоят пред нас и по които ние чакаме да преговаряме с колегите от ГЕРБ отговорно, са въпроси, които са поставени още в декларацията на кабинета "Денков-Габриел" преди девет месеца", каза Иванов.

Той добави, че през януари са се разбрали с ГЕРБ, че ще има оценка на министрите и ще бъдат сменени само тези, за които има аргументи, както и че ще си поставят за цел до 6 март целият този процес да е приключил, за да може тогава оставката да бъде подадена, приета и след няколко дни да бъде избран новият състав на Министерския съвет и работата на правителството и парламента да продължи нормално.

"Преди две седмици предложихме текста на нашия меморандум, което означава напомняме за темите, които отдавна, от месеци, сме поставили и предложенията, които от месеци публично сме поставяли", каза Иванов и отрече да са тези, които отлагат и бавят прилагането на реформите. "Искаме България да има реформаторско управление и ще го има със или без избори", каза Иванов и уточни, че желанието е това да се случи без избори, но отговорното поведение е да седнат и да преговарят.

Не вярвах, че ние ще можем да дадем аргументи България да се върне обратно в процеса на присъединяване към еврозоната, коментира Христо Иванов. По думите му Асен Василев е успял да направи това нещо и България в момента има шанс да влезе в еврозоната догодина.

Колегата му Атанас Атанасов цитира сентенцията, че "договорите трябва да се изпълняват".

"Ние сме поели ангажимент на деветия месец да бъде подадена оставка, за да може да се получи тази ротация и изпълнихме своето задължение. Някой разчетоха това като провокация и не са прави", каза той.

И отбеляза, че си дават сметка за това, че българското общество като цяло не желае избори.

"Нека да бъдем отговорни, всички заедно, да седнем на масата за преговорите", призова той.

Атанасов коментира, че разбират, че от ГЕРБ-СДС имат несъгласие с някои от текстовете в меморандума, както и от ПП-ДБ имат с това, кова което са предложили те. Атанасов отбеляза, че има глава за службите, в която пише, че парламентът не трябва да се занимава с тях, което по думите му е нонсенс.

"Нашето предложение и това е съвсем резонно, реформите в службите да бъдат предлагани от правителството, но да се извършват със законови актове от парламента, което е нормалната практика", посочи Атанасов.

По думите му несъгласията са налице, но те могат да бъдат и трябва да бъдат преодолени на масата на преговорите.

Атанасов отправи покана, когато се върнат от Букурещ, Бойко Борисов и Мария Габриел да седнат още през този уикенд на масата на преговорите. Според него добре би било Борисов "да дойде начело на своята дамска чета".

Моите лични очаквания са за съвсем малки смени в кабинета. Няма квоти. Това заяви Асен Василев, министър на финансите в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната", който коментира предстоящата ротация в премиерския пост на правителството и евентуалните промени в състава му. Василев обяви, че очаква "максимум две-три" промени в кабинета. 

По думите му оставката на премиера Николай Денков, която той депозира в парламента вчера, а днес депутатите гласуваха в пленарната зала, е спазено обещание.

"С госпожа Мария Габриел имаме насрочени разговори за петък, събота и неделя. Надяваме се да успеем в този порядък да постигнем съгласие", каза Василев. 

Той коментира, че е имал разговори както с премиера в оставка Николай Денков, така и с вицепремиера в оставка Мария Габриел. 

"Министерството на финансите си е изпълнило абсолютно всички мерки, които са заложени в програмата. Единствената неизпълнена мярка е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, но там неизпълнението е, защото от февруари месец отлежават пътната карта и правилата за избор на антикорупционната комисия. Парламентът трябва да ги гласува, за да можем да приключим процеса по второто плащане", каза Василев.

Според него няма време за дълги преговори между първите две политически формации. 

Попитан за коментар относно критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отправени към него, Асен Василев отговори:

"Не бих коментирал г-н Борисов, трябва него да питате. Що се отнася до критики, свързани с това как се назначават хора, има си институционален ред". 

На въпрос дали самият той ще е част от кабинета след предстоящата ротация, Василев заяви, че това ще зависи от Народното събрание.

Според Асен Василев една от най-важните теми в момента е свързана с това как ще работят регулаторните органи. Да се подбере такъв състав, който да може да устоява на политическо влияние, аргументира се той. 

"Въпросът за регулаторите е - където има необходимост от 160 гласа, как да се достигнат тези 160 гласа? Това е реалният въпрос, който поставят от ГЕРБ-СДС. Дали да се постигат с всички възможни партии или да се постигат само в рамките на това, което те са нарекли евроатлантическо мнозинство. Трябва да чуем много внимателно какви са техните идеи", каза още Василев. 

 Той увери, че според редица прогнози целта за инфлацията, необходима за влизането на страната ни в еврозоната, ще бъде изпълнена.