"Много отдавна сме оповестили, че на 6-и и 7-и има конгрес на ЕНП и нашият лидер трябва да присъства там, тъй като се взимат изключително важни решения. На фона на това прибързаното действие на колегите от "Продължаваме промяната-Демократична България" за подаване на оставка и нейното гласуване сега и веднага, буди определени подозрения."

Това заяви в кулоарите на парламента Теменужка Петкова, която е част от преговарящия екип с ПП-ДБ.

"Не е ясна каква е целта на тези прибързани действия - дали да се използва това, че нашият лидер е в чужбина, Мария Габриел също я няма. Или това, че нашите колеги не желаят да се водят преговори. По-скоро може би това, което искат, е да тласнат държавата към избори. В противен случай не бих могла да си представя за какво беше това бързане", разсъждава Петкова.

Странно било и защото двете страни се били разбрали да се направи оценка на министрите преди ротацията - заяви още Петкова. Думите й обаче не кореспондират с предложенито от ГЕРБ коалиционно споразумение, в което министерската и зам.-министерската власт, както и във всякакви агенции, комисии и пр., е разделена 50 на 50, видимо, неповлияна от положителни или отрицателни оценки за сегашния състав на Министерския съвет.

"Все още никой не е потърсил контакти с нас, главен преговарящ от наша страна е г-жа Мария Габриел, тя е на конгрес на ЕНП с нашия лидер в Букурещ. Така че тя трябва да е в България, за да може да стартира този процес", заяви бившата енергийна министърка.

Преговорите можело да започнат във всеки един момент, в който от ПП-ДБ заявят готовност, каза още Петкова. Не коментира обаче ултиматума на лидера си към обединението от по-рано - че ако до 8 март (т.е. три дни след представянето на проекта на ГЕРБ) няма съгласие, отиваме на избори.

На въпрос защо от ГЕРБ не считат за валиден аргументът на премиера, вече в оставка, Николай Денков, че след като е поел ангажимент за оставка на 6 март, просто изпълнява този ангажимент (записан и във всички двустранни текстове, в които и ГЕРБ участва, б.р.), отговори новата "звезда" на ГЕРБ Рая Назарян. Според нея логично било първо да бъде обявена оценката на министрите и тогава да бъде гласувана оставката на кабинета. Бил скрит техният отчет, който трябвало да дадат в зала, смята тя. Макар подобно нещо да не е записано в споразуменията.

Изказа се и председателят на Народното събрание Росен Желязков - в същия дух. Да, акад. Денков е дал отдавна заявка за оставка на 6-и, но пък това пораждало много въпроси.

"Първият въпрос - какво следва от това бързане? Консултации и последващо връчване на мандати. Втората тема - редно ли е, преди да са се произнесли по направеното предложение, да са посочили ден час и дата за консултации по предложенията, които партньорите са направили за устойчиво управление. Третата тема беше, че вчера се искаше евентуално оттегляне на темата днес, за да бъде разисквана в петък.

Това нещо не се направи, аргументът, че не са знаели, че лидерът на ГЕРБ, заедно с кандидата за премиер е в Букурещ , е наивно. Липсата на кандидата премиер по ротационния принцип Мария Габриел в днешното заседание на МС има освен чисто естетически елемент на неуважение, има и елемент на неглижиране на джентълменското споразумение", смята Желязков.

(Апропо, по силата на "джентълменското споразумение" - съвместната декларация на Денков и Габриел от миналата пролет - днес той също трябваше да бъде сменен като председател на парламента, но това не само като да не стои на дневен ред, но и в проекта на ГЕРБ за коалиционно споразумение изобщо няма текст, който да третира ротация на президиума, т.е. предполага се, че за ГЕРБ Желязков остава на поста, б.р.).

Желязков допълни още, че всичко вече е в ръцете на президента като време.

"Когато се връчи проучвателният мандат, започва да тече 7-дневен срок", заяви той.

Става въпрос за срокът, в който първият мандатоносител (т.е. ГЕРБ) трябва да предложи състав на кабинета. По информация на Клуб Z Румен Радев няма да се бави, като това в действителност би съкратило сроковете за преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ.

На финала председателят на НС направи и едно противиречащо на собствените му думи от само час по-рано изказване. В пленарна зала, след гласуваната оставка, припомни, че до избора на нов кабинет сегашният продължава да изпълнява функциите си, а пред пленарна зала се възмути, че... изпълнява функциите си - че Денков отишъл на редовното заседание на МС в сряда, където днес се гледали 25 точки (историята помни в пъти повече).

Никой от участниците в този брифинг "на крак" пред асансьора не коментира защо досега ГЕРБ отказваше да преговаря с ПП-ДБ по предложения от нея на 20 февруари меморандум. Борисов и хората му не се явииха и вчера на разговора, за който бяха призовани от обединението.