Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британският медиен гигант "Файненшъл Таймс" внедрява семантична технология на българската софтуерна компания "Онтотекст", съобщиха от компанията.

Медията използва за своята издателска платформа няколко технологии на "Онтотекст": компоненти за анализ и автоматично тагиране на текст, семантичната база данни GraphDB и система за автоматично препоръчване на свързано съдържание, на базата на анализ, както на смисъла на съдържанието, така и на поведението на конкретния посетител на уеб сайта.

Технологиите на българската фирма вече се използват и от редица други водещи световни издателства, сред които са BBC, Press Association, Euromoney и други.

"Онтотекст" е един от водещите в света разработчици на семантични технологии – иновативен софтуерен сегмент, който позволява на компютърните системи да разбират по-добре езика на хората. Това ги прави особено полезни в медийната сфера, в различни научни дейности и всеки друг сегмент, свързан с обработката на големи обеми от информация.

Неотдавна Джем Рейфилд, ръководител по архитектурни технологични решения във "Файненшъл Таймс" осъществи презентация на тема "Семантични технологии за онлайн, електронни и печатни медии", в рамките на която представи проекта, реализиран с участието на българската фирма.

"Онтотекст" е водещ доставчик на семантични бази данни и системи за управление на документи и съдържание. Продуктите на българската софтуерна компания стъпват на изследвания и иновации в няколко области: анализ на текст (NLP), логически извод (reasoning), семантичен уеб (Web 3.0, linked open data), графови бази данни (NoSQL), пълнотекстово търсене.

Решенията, създавани с технологиите на "Онтотекст", пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп и обработка на текст и данни от множество източници в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други.

Сред клиентите на българската компания са и AstraZeneca, John Wiley & Sons, Oxford University Press, Korea Telecom, ООН, британският парламент, британският музей, "Гети търст" и други.

През последните десет години "Онтотекст" се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame. Компанията е една от най-иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от "Сирма Груп Холдинг".

Ключови думи

Коментари

franko1880

Браво на фирмата, когато признанието идва отвън няма как да се осъмним че комунистите пак са ни окрали!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.