Осигурени са тези 37 милиона лева, които са нужни за 15% увеличение, за което сме се разбрали със синдикатите в градския транспорт, съобщи столичният кмет Васил Терзиев в предаването „Денят започва“ по БНТ, цитиран от БТА.

Една част от средствата са от планираното увеличение на билети и карти, друга част идва от държавата – средствата, които тя компенсира за някои карти за деца и пенсионери, обясни той. Друга част идва от икономиите, които ще се реализират в „Метрополитен“, свързани с охрана.

„Това, което сме се разбрали със синдикатите, е да си говорим по тази тема. Това, което им казах, е, че път към 30% увеличение няма, ако Министерството на финансите може да се включи, няма проблеми, но път общината да дотира самостоятелно тези 30% няма“, добави Терзиев. 

В кварталите има проекти за изграждане на паркинги – около 22 са, във всички квартали има поне по един, каза още кметът на София. Някои се строят, други са в процес на проектиране, посочи той.

„Това е много голям проблем, имаме над милион коли. Доскоро не беше задължително да има по едно паркомясто на апартамент, когато се строи нова сграда. Борбата с калните точки и регулирането на движението в кварталите предстои и се работи активно от районните администрации“, отбеляза Васил Терзиев. 

Още сме в началото на управлението и не сме имали един спокоен ден, откакто сме влезли в управление - избор на председател, комисиите, предстои и бюджета, това едва ли ще се промени в следващите четири години, посочи още кметът на София. 

Той отбеляза, че избирането на председател на Общинския съвет все пак е дало възможност работата да започне, макар политическото противопоставяне да се е изострило.

„Това, за което се боря, е да има ефективно и прозрачно управление и да не се пилеят ресурсите на този град“, каза Васил Терзиев.

Нормално е, когато има нова администрация, да има и промени, но сме действали изключително внимателно, каза кметът на София за новите назначения. Всеки, който е професионалист и служи на интересите на града, сме се старали да го запазим и да му дадем възможност да реализира идеите си, каза Васил Терзиев. 

Той посочи, че нищо в града не е спряло, много неща са по-добре – бързо се движат преписки, по-бързо се отговаря на редица сигнали. 

За обществените поръчки кметът Васил Терзиев отбеляза, че е сменен директорът на дирекцията.

"Едно от нещата, върху които работим, е много по-рано да бъде достъпна информацията за обществените поръчки, да има повече видимост върху самите задания, защото повечето проблеми възникват при писането на задание. Искаме да създадем равни условия за всички", отбеляза той.