Бундестагът отхвърли предложението на парламентарната група на ХДС/ХСС за доставка на крилати ракети "Таурус" на Украйна. Заместник-председателят на парламентарната фракция на ХДС Вадефул поиска обяснение от канцлера Олаф Шолц за решението.

Предложението на опозиционната коалиция, в което изрично се споменаваше тази германска оръжейна система, не получи мнозинство. В подкрепа на предложението гласуваха само 182 депутати, 480 бяха против, а петима се въздържаха. Инициативата за "истински обрат в германската външна политика и политика на сигурност" призоваваше за "незабавна доставка на поисканите оръжейни системи, налични в Германия", включително крилати ракети "Таурус". Ето какво каза Фридрих Мерц, ръководител на парламентарната група на ХДС/ХСС, в призив за подкрепа на изпращането на "Таурус".

"Украйна все още не получава пълното количество ресурси, от които спешно се нуждае, за да отблъсне ефективно руската агресивна война", каза той. Въпреки че в него се споменава и за доставка на оръжия с далечен обсег, думата "Таурус" не се появява.

Проблемът на Шолц? "Никой не знае"

Заместник-председателят на парламентарната група на ХДС/ХСС Йохан Вадефул призова федералния канцлер Олаф Шолц да обясни позицията си. Той иска "да знае какъв е големият проблем с доставката на "Таурус".

„Никой не знае, никой не знае. Не ни беше дадено рационално обяснение", посочи той.

Все пак някои от управляващата коалиция подкрепиха изпращането на ракетите. Депутатката от либералната Свободно-демократическа партия Мари-Агнес Щрак-Цимерман, която председателства Комисията по отбрана на Бундестага, заяви, че е гласувала "за", "единствено защото системата "Таурус" е ясно назована".