От месеци Украйна иска германските крилати ракети "Таурус", но германското правителство досега отказваше. Сега изглежда, че се очертава сделка с Великобритания.

Според медийни съобщения Великобритания е предложила на Германия изход от задънената улица на дебата за доставките на крилати ракети "Таурус" за Украйна. Според медиите германското правителство може да изнесе „Таурус“ за Обединеното кралство, а правителството в Лондон да достави в замяна на Украйна крилати ракети „Сторм Шедоу“, пише вестник „Ханделсблат“, като се позовава на дипломати и правителствени служители. Британската оферта се обсъжда от няколко седмици. Вестникът съобщава, че канцлерството не желае да коментира информацията. По информация на ДПА подобни разговори се водят и с Франция.

Андреас Шварц, бюджетен експерт на социалдемокатите, отговарящ за отбраната, заяви пред вестника:

„Ако британското предложение е от полза за Украйна, то със сигурност е вариант като част от международното сътрудничество.“

Мари-Агнес Щрак-Зимерман, председател на Комисията по отбрана, заяви обаче, че за нея размяната не е вариант.

„При такава размяна Бундесверът ще се лиши от ракети „Таурус“ и те вече няма да са на наше разположение, но няма да са на разположение и на Украйна. „Сторм Шедоу“ не е равностоен заместител", каза тя.

"Не се нуждаем от „Таурус“, за да атакуваме Москва"

Междувременно украинското правителство продължава да обсъжда с германското правителство евентуална доставка на "Таурус". В интервю за вестник „Билд“ външният министър Дмитрий Кулеба отново заяви, че Украйна не се нуждае от оръжейната система, за да атакува руската територия, а за да унищожи руската военна инфраструктура на украинската територия, окупирана от Москва. "Не се нуждаем от "Таурус", за да атакуваме Москва", подчерта той.

Германският канцлер Олаф Шолц досега отказва да достави на Украйна крилати ракети "Таурус". Това се дължи на опасенията, че обстрелването на руска територия с германските ракети ще доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта и че Германия ще бъде въвлечена в него. Няколко политици от управляващата коалиция призовават за това. Миналата седмица парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага се провали с предложение за разрешаване на доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна.

На срещата на върха следващата седмица страните от Европейския съюз искат да обсъдят по-нататъшна оръжейна помощ за Украйна, също по инициатива на Шолц.