Украинският президент Володимир Зеленски ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Белият дом съобщи, че на форума в баварската столица вицепрезидентката на САЩ Камала Харис ще се срещне със Зеленски и с германския канцлер Олаф Шолц.

Това ще бъде първото лично участие на Зеленски в ежегодната конференция, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна преди близо две години.

Миналата година украинският президент се включи чрез видеовръзка, за да открие конференцията, която е смятана за най-важната среща на политици и експерти по въпросите на политиката за сигурност, припомня ДПА.

Това ще бъде втората визита на Зеленски в Германия след руската пълномащабна инвазия в Украйна. През май той посети столицата Берлин и град Аахен, за да получи награда. Тогава Зеленски се срещна с Шолц и с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Очаква се около 50 световни лидери, сред които Шолц, Харис и израелският президент Ицхаг Херцог, да участват в конференцията, която ще започне утре и ще продължи до неделя, отбелязва ДПА.