Германският философ от XVIII в. Имануел Кант е виновен за войната в Украйна.

Тази революционна идея изрази губернаторът на руския ексклав Калининград Антон Алиханов, цитиран от "Медуза". Говорейки на конференция в Светлогорск, Алиханов посочи, че е невъзможно да се обсъждат "дълбоки идеи" в Калининград, без да се спомене името на Кант (мислителят е прекарал целия си живот в Калининград - до 1946 г. познат под името Кьонигсберг, бивш административен център на Източна Прусия).

"Искам да покажа, че Имануел Кант, който е роден тук преди почти 300 години, има почти пряка връзка с глобалния хаос (…), пред който сме изправени сега. Освен това той има пряко отношение към военния конфликт в Украйна", подчерта губернаторът.

Според Алиханов немската философия, чиито "безбожност и липса на висши ценности" започват с Кант, създава "социокултурната ситуация", довела, наред с други неща, до Първата световна война.

"Днес, през 2024 г., сме достатъчно смели да твърдим, че не само Първата световна война е започнала с трудовете на Кант, но и сегашният конфликт в Украйна.

Тук, в Калининград, ние се осмеляваме да предположим — въпреки че всъщност сме почти сигурни в това — че точно в "Критика на чистия разум" на Кант и неговите "Основи на метафизиката на нравите" (…) са положени етичните, ценностни основи на текущи конфликти".

Губернаторът нарича Кант един от "духовните създатели на съвременния Запад" и добавя, че "западният блок, който е оформен от САЩ по техен образ" е "империя на лъжите".

В речта на политика най-накрая се прокрадва истина, когато той посочва, че Кант е наричан "бащата на почти всичко" на Запад, включително свободата, идеята за върховенството на закона, либерализма, рационализма и "дори идеята за Европейския съюз".