Европейската комисия трябва да наблюдава и вноса на мед от Украйна.

За това настоя испанската евродепутатка Клара Агилера от групата на социалистите. Тя говори на дебат за ситуацията с вноса на селскостопански продукти от Украйна в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент в Брюксел.

„27 на сто от целия внос на мед в ЕС е от Украйна. Това е почти една трета. Отгоре на всичко, производствените разходи са много ниски – едва 2,13 евро за килограм. И това би могло да причини изкривяване на пазара. В случая с моята страна – Испания, вносът на мед от Украйна е 18 на сто. Затова ни безпокои търговската ситуация с меда и изкривяванията, причинени от вноса на украински мед“, каза Агилера.

На 31 януари Комисията предложи продължаване с една година на отмяната на митата и квотите за украинския износ за ЕС. Предложението съдържа допълнителен механизъм, според който всяка страна членка ще има правото да задейства „внезапна спирачка“ и да върне митата върху птичето месо, яйцата и захарта от Украйна, ако вносът им надвиши обемите от 2022 и 2023 г.

Автономните търговски мерки по отношение на Украйна са в сила от юни 2022 г. и са един от стълбовете за европейската подкрепа за нейната икономика в условията на руската агресия.

Новите мерки имат за цел съобразяване с притесненията на европейските производители, заяви Франк Болен от Генерална дирекция „Земеделие“ в Комисията.

Той допълни, че новото предложение на ЕК предвижда разглеждане на последиците от либерализацията не само върху целия европейски пазар, но и върху всяка отделна страна членка. Същевременно ако някоя от членките изрази безпокойство във връзка с мерките, Комисията ще предприеме стъпки в рамките на 21 дни след подаването на сигнала.

Отделно ако една страна членка смята, че определена мярка е неуместна, ЕК има право на свое проучване в рамките на 4 месеца по въпроса.

Евродепутатите бяха единодушни, че вносът на украински продукти затруднява фермерите в ЕС.

„Излизането на украинското зърно на пазара на ЕС е война на зърното. Нашите стопани не могат да си плащат фактурите“, алармира ирландецът Люк Фланигън от радикалната левица.

Полякът Ярослав Калиновски от Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че цената на захарта в родината му е спаднала с 15-20 на сто. В същото време през миналата и през тади година в Украйна се произвежда повече захар, която ще достига до европейския пазар. Задействането на механизма трябва да стане бързо, защото иначе последиците за фермерите ще са трагични, смята Калиновски.

Съпартийката му Ан Сандер настоя мерките да важат и за зърнените култури от Украйна, най-вече за царевицата. Причината е, че тези продукти престояват твърде дълго на европейския пазар.

„Автономните мерки в днешния си вид не са ли заплаха за целия Европейски съюз?“, попита италианската евродепутатка Паола Гидони от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

По думите й европейските производители страдат от едно прекомерно непоносимо бреме. А Украйна произвежда при по-ниски цени.