Съперничката на Доналд Тръмп в Републиканската партия Ники Хейли претърпя символично поражение на първичните избори на републиканците в Невада. Вариантът "никой от тези кандидати" получи повече гласове от нея - 61%. Бившата посланичка в ООН получи 32% от гласовете. 

Името на фаворита и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп не фигурираше в бюлетините. Причината е спор между законодателното събрание на Невада и местните представители на Републиканската партия относно начина на провеждане на изборите.

След вота през 2020 г. законодателният орган на Невада, в който към момента мнозинство имат демократите, гласува да се премине от архаичната система на "събрание" (caucus) към първични избори. Първичните избори са по-достъпни за избирателите от "събранието", където се изисква лично присъствие на определена дата и час. Местните републиканци решиха да не се съобразят с решението на законодателния орган и организираха вътрешнопартийно "събрание", на което да се разпределят 26-имата делегати, от които пък се очаква да изберат президентската номинация на Републиканската партия на конвент през юли 2024 г. Тоест - дори да беше получила 100% от вота на първичните избори, Ники Хейли щеше да вземе 0 делегати. 

Кандидат-президентите трябваше да изберат между това да участват в "събранието" или на първичните избори, като избирателите могат да гласуват и на двете. "Събранието" се възприема като начин за насърчаване на Тръмп, тъй като е по-вероятно избирателите на Хейли да гласуват по пощата. 

Тръмп ще участва на "събранието" на 8 февруари, на което се очаква да вземе всичките 26 делегати.

Ники Хейли вече загуби вътрешнопартийната надпревара в Айова и Ню Хемпшир. Въпреки че нарастват призивите от партията ѝ да оттегли кандидатурата си, тя уверява, че ще участва на републиканските първични избори в родния ѝ щат Южна Каролина, които ще се проведат на 24 февруари.

В Невада се проведоха първични избори и на Демократическата партия, на които президентът Джо Байдън категорично надделя с около 90% от гласовете.