Повече от 6 милиона азербайджанци ще могат да гласуват днес на президентски избори, които според международни наблюдатели няма да са нито свободни, нито честни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Страната е под контрола на авторитарния лидер Илхам Алиев. Предполага се, че целта на изборите е да се легитимира неговото управление. Службата за демократични институции и права на човека (ODIHR) например посочва, че шестимата останали кандидати в изборната бюлетина публично са подкрепяли президента Алиев в миналото.

Един от кандидатите - Фуад Алиев - заяви наскоро, че Илхам Алиев "е изпълнил всички обещания към азербайджанския народ". Други двама - Захид Оруч и Фазил Мустафа - също приветстваха Алиев като велик държавник и победоносен главнокомандващ.

Основните опозиционни партии в богатата на петрол страна бойкотират вота, който един от опозиционните лидери - Али Керимли от партията "Национален фронт", нарече "имитация на демокрация".

"В страната няма условия за провеждане на свободни и честни избори", каза той.

Много журналисти, които са критични към режима, бяха арестувани през последните месеци, според Службата за демократични институции, която работи под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Официалната причина на Алиев да изтегли напред изборите, които първоначално бяха планирани за 2025 г., е, че териториалната цялост на Азербайджан сега е възстановена след завладяването на оспорвания регион Нагорни Карабах, посочва ДПА. Той формално бе част от територията на Азербайджан, но беше населен предимно с етнически арменци. Миналата година ръководството на самопровъзгласилата се република Арцах в Нагорни Карабах се предаде и по-голямата част от общо над 100 000 арменски жители на Карабах избягаха, припомня агенцията.

В сравнение с други държави от Южен Кавказ, в Азербайджан, който има излаз на Каспийско море и силно разчита на износа на петрол и газ, съществуват високо социално неравенство, растяща инфлация и нисък икономически растеж, отбелязва ДПА.