С цели два месеца закъснение германският Бундестаг днес одобри бюджета за текущата година. Управляващите приеха постепенното отпадане на селскостопанските субсидии и ще вземат 39 милиарда заем, без да нарушават дълговата спирачка.

Парламентът прие Закона за финансиране на бюджета, който включва постепенното им премахване. След това депутатите приеха и бюджета за 2024 г. - с два месеца закъснение.

Бюджетът предвижда разходи в размер на около 477 млрд. евро. Предвижда се допълнителен дълг в размер на до 39 млрд. евро. При сегашното положение това означава, че дълговата спирачка в основния закон ще бъде спазена за първи път от 2019 г. насам.

Германската опозиция остро критикува бюджета и обяви, че няма да работи заедно с управляващите за изпълнението му. Това накара канцлера Олах Шоц да излезе на трибуната и да предупреди докъде може да стигне подобен бойкот.

„Трябва да се изправим срещу реалността. Изеднъж се заговори за „Дексит“, за излизане на Германия от ЕС. А това би било най-голямото унищожение на благосъстоянието на Германия. Нашата страна печели от ЕС както никоя друга страна в Европа.“

Първоначално бюджетът трябваше да бъде приет през декември 2023 г., но бе отхвърлен от Конституционния съд.

Преди да влезе в сила и Законът за бюджетното финансиране, той все още трябва да бъде приет от Бундесрата. Държавната камара обаче не се съгласи да съкрати срока и не се занима с него. Сега законът ще бъде обсъден първо в специализираните комисии в Бундесрата. Следващата редовна сесия на Бундесрата е насрочена за 22 март.

Планираните съкращения предизвикаха вълна от протести на земеделските производители, някои от които преминаха с тракторите си през Бранденбургската врата в Берлин.

Бундесратът не е длъжен да одобри закона, но може да подаде възражение и да се обърне към комисията за посредничество. Ако правителството на дадена провинция не е съгласно, тя трябва да се въздържи в Бундесрата или не може да гласува "за".

Председателят на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид заяви в четвъртък:

"Това е ясен сигнал, че федералните провинции слагат спирачки на закона за бюджета на федералното правителство. Сега спечеленото време трябва да се използва разумно и да се намерят решения в интерес на селското стопанство. Увеличаването на данъка върху дизеловото гориво за селскостопанските продукти трябва да бъде свалено от масата".

Коалицията прилага мерки за икономии със Закона за финансиране на бюджета. След решението на Федералния конституционен съд за бюджета се наложи да бъдат закърпени дупки в бюджета на стойност 60 милиарда евро. Правителството реши да не отменя освобождаването от данък върху моторните превозни средства за селското стопанство, както беше планирано първоначално. Премахването на данъчните облекчения за селскостопанските дизелови двигатели ще стане постепенно, а не изведнъж.

Досега селскостопанските предприятията можеха да получат частично възстановяване на енергийния данък върху дизеловото гориво - с възстановяване на 21,48 цента на литър. Тази сума ще бъде постепенно намалена. През 2026 г. вече няма да има субсидии за потребените количества.

Законът за финансиране на бюджета включва и по-висок данък върху билетите за пътнически полети. Освен това се предвижда затягане на санкциите за безработни помощи. ь