Ротацията ще е с мандата на ГЕРБ, но не е на всяка цена. 

Това заяви днес лидерът на партията Бойко Борисов при всекидневната си поява пред журналисти в парламента.

Ротацията ще се случи, но тя не е на всяка цена. И това ще е с мандата на ГЕРБ-СДС. Нали не си представяте да ходят ГЕРБ с празен мандат и след това Денков или Мария Габриел да се върне с друг - нали не си представяте да се унижим така, заяви лидерът на ГЕРБ.

Повод за коментара му бяха появилите се преди седмици брожения, тон за които зададе председателят на Народното събрание от ГЕРБ Росен Желязков - намеквайки, че има неяснота за това с чий мандат ще се осъществи ротацията.

Борисов добави обаче, че нищо не е на всяка цена в живота, включително и ротацията. Има подписано споразумение, ГЕРБ се придържаме към него, припомни Борисов, цитиран от БТА.

По традиция и днес той критикува министъра на спорта Димитър Илиев, но добави още един "набелязан" - земеделския Кирил Вътев. Поводът: фермерските протести в Европа, като у нас не знаел да има план за действие на фона на подновените протести на зърнопроизводителите.

Похвали обаче министрите на икономиката, транспорта, регионалното развитие, образованието, културата.

Аз имам увереност, че ротацията ще се случи, но всеки ден чувам нови претенции и затова сега връщам темата към регулаторите – защо не бяха сменени, когато имаха мнозинство при управлението на четворната коалиция - "Продължаваме промяната", Демократична България", БСП и "Има такъв народ, попита още Борисов.

Това стана в отговор на въпрос за Комисията за защита на конкуренцията, с която Кирил Петков влезе в задочен диалог заради предстоящото й спорно решение за "Булсатком".

Клуб Z припомня, че ПП и ДБ опитаха да реформират и сменят състава на комисията с изтекъл мандат, но междувременно ГЕРБ, ДПС и компания свалиха кабинета "Петков".

За готвената визита в САЩ на премиера Николай Денков и делегация Борисов посочи, че не знае конкретика, но Денков му е писал и предстои да се видят.

"Аз не се разпознавам в думите на премиера от вчера, че някой се опитва да вземе позиции, които не му се полагат. Казах само, че има разточителство с летенето на самолети, че президент и премиер трябва да отидат при президент, държавен секретар. Министрите, които прочетох, че ще ходят, бяха преди 1-2 седмици там", каза още Борисов.

Според него това, което е трябвало да се направи, за да има успешно посещение, е свършено в парламента.

"Единственото, за което предупреждавам - колегите да не си приписват това, което Народното събрание е свършило с ядрените реактори, с ядреното гориво с оръжейната помощ за Украйна, по правосъдната реформа, промените в Конституцията. Надявам се, когато отидат, това да го чуем публично и да го изговорят и там".

Това каза още Борисов.

По-късно премиерът Николай Денков също коментира темата за ротацията

"Да, ротацията не е на всяка цена. Ротацията ще се случи и трябва да се случи. Нека имаме ясни гаранции, че ще продължи работата по управленската програма, когато е ясно, че България ще продължи да се развива като проевропейска държава, която подкрепя основните европейски приоритети, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенството. Това са целите, за които ние се борим, така че ако можем да ги реализираме, ще има ротация. Ако не можем - няма да има".

Това каза Денков.