Кметът на Варна Благомир Коцев отрича да има действащи фирми в чужбина (офшорки в Малта), като посочва, че това е атака, която идва от "отстранената от власт партия", разбирай ГЕРБ.

Във фейсбук пост Коцев коментира сигнала срещу него, подаден до Общинската избирателна комисия (ОИК) от "радио и телевизия "Истина и свобода", че има дял в 9 дружества в Малта, за който Клуб Z писа. По закон кметовете нямат право на търговска дейност и имат срок от месец да "предприемат необходимите действия" да излязат от дружествата, в които са били.

"Разбутахме кошера с осите и започнаха атаките. Не отговарям на тях, а излагам гледната си точка пред варненци. По-рано този месец никому неизвестен сайт пуска сигнал до ОИК, че имам действащи фирми в чужбина. Категорично заявявам, че това е абсолютна лъжа, и че истината може лесно да се провери. Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семейството ми, са заличени още преди няколко години, заедно със самата дейност. Още като областен управител, през 2022 г., преминах през всички възможни проверки за съвместимост с длъжността.

Очевидно е, че атаката срещу мен и районните кметове е целенасочена и координирана от отстранената от власт партия и бившите ѝ активисти, понастоящем трудоустроени в ОИК", пише Коцев.

Под последното той визира бившата зам.-кметица на Варна Пламена Маринова от ГЕРБ, назначена за член на ОИК наскоро след идването на новия екип в общината.

Не става ясно обаче дали ще даде съгласие данните от малтийския търговски регистър да бъдат предоставени на ОИК, както тя поиска.

Коцев успя да спечели изборите от дългогодишния кмет и кандидат за нов мандат на ГЕРБ - Иван Портних.

Още два подобни сигнала до ОИК, с неясни податели, касаят кметовете на централните градски райони "Одесос" и "Приморски" - Цветнен Цветков и Николай Желязков и са подадени вчера. 

Както Клуб Z писа, правка в подадената от Коцев към антикорупционната комисия декларация за имущество и интереси за 2022 г., когато бе областен управител, той е отчел търговски дружества, в които е имал участие (в срок 12 месеца), като е посочил, че към датата на назначаването си няма какво да декларира.

Ето и цялото изявление на Коцев:

Разбутахме кошера с осите и започнаха атаките. Не отговарям на тях, а излагам гледната си точка пред варненци.

По-рано този месец никому неизвестен сайт пуска сигнал до ОИК, че имам действащи фирми в чужбина. Категорично заявявам, че това е абсолютна лъжа, и че истината може лесно да се провери. Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семейството ми, са заличени още преди няколко години, заедно със самата дейност. Още като областен управител, през 2022 г., преминах през всички възможни проверки за съвместимост с длъжността.

В атаката чрез ОИК са намесени и личните декларации и дела на районните кметове, които имат право на своята лична позиция, която, сигурен съм, скоро ще направят публично достояние. Те са част от екипа ни и аз вярвам в моралния им интегритет. Техническите детайли по декларациите им са тяхна лична отговорност, която вярвам, че всеки от тях може да поеме, както сега аз разказвам пред вас детайли от моите декларации.

Очевидно е, че атаката срещу мен и районните кметове е целенасочена и координирана от отстранената от власт партия и бившите ѝ активисти, понастоящем трудоустроени в ОИК. Спряхме процеси на тъмно, на назначенията на „наши хора“, на войнстващите бизнес-интереси над обществените. Спирането на тези вредни и незаконни практики очевидно поражда контрареакция на нашите опоненти и уволнени от мен заместник-кметове, назначени вече като членове в ОИК – органът, който бе употребен за политически реваншизъм.

Нямам нищо против проверките и сигналите. Даже напротив, винаги съм насърчавал хората да бъдат критични, да изискват информация и отчетност от управляващите. Затова и уведомявам варненци за всичко случващо се в администрацията и града ни. По същия начин уведомявам вас сега, че нямам участие в търговски дружества – нито в български, нито в чуждестранни.

Внушенията срещу мен са не просто неоснователни. Те са последният агонизиращ вик на едно 10-годишно управление, което не може да се примири с волята на варненци. На едно отминало управление, което още смята, че се разпорежда със съдбите на хората и не може да се примири, че вече не му казват „браво,“ за всяка снимка на залез над варненския хоризонт.

Вярвам, че варненци сами могат да усетят разликата в начина, по който текат процесите в нашия град. Цялостната промяна в стила на управление, спирането на корупционни практики, отношението към хората и бизнеса, прозрачността и откритата комуникация, спазването на законите и поставянето на равни начала на всички.

Наложените от мен политики и начин на работа очевидно не се харесват на онези, които искат да останат в сянка и така да продължат да управляват Варна. Атаките, опитите за натиск и изисквания към мен и новите членове на администрацията са ежедневни. Но нито ще ни спрат, нито ще ни уплашат. Пъстрият общински съвет и нуждата от постоянни преговори също не помагат за това да тръгнем бързо по справедливия път, по който всички ние искаме да вървим. Но вярвам, че заедно ще направим този скок. Напук на старото. В името на нашата Варна.