Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан проведе среща в официалната резиденция на посолството на Турция в София с номинираните за съпредседатели на ДПС Делян Пеевски, председател на ПГ и доц. д-р Джевдет Чакъров. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. Цялото съобщение се изчерпва с това изречение и с публикувана снимка.

Двмата бяха номинирани за съпредседатели от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, въпреки че преди това се смяташе, че почти сигурно Пеевски ще е единствен председател. Срещата на Фидан с тях може да се смята за легитимация на тези номинации от страна на Турция.

Снощи Хакан е имал среща и с настоящия председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който е в оставка. Съобщението за това обаче е на профила на Карадайъ във фейсбук:

"Тази вечер имахме протоколна среща с Министъра на външните работи на Р Турция г-н Хакан Фидан на която обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция".

Хакан Фидан е на официално посещение в България днес по покана на вицепремиера и министър на външните работи (МВнР) Мария Габриел. Това съобщи пресцентърът на МВнР.

В програмата на визитата се предвижда двустранна среща с Габриел и пленарни разговори между двете делегации. Ще бъдат дискутирани актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред. Габриел и Фидан ще направят съвместно изявление за медиите.

В рамките на деня Хакан Фидан ще  има срещи с представители на законодателната и изпълнителната власт в България, както и с главния мюфтия.

"С всеки изминал ден се доближаваме към общата ни цел за стокообмен между Турция и България в размер на 10 млрд. евро".

Това заяви в края на август м.г. турският външен министър на съвместна пресконференция в Анкара с вицепремиера Мария Габриел, която тогава беше на посещение в Турция.

България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция. Това каза днес Габриел на съвместна пресконференция с турския си колега Хакан Фидан.

"Приветстваме съвместното предложение на Европейската комисия и върховния представител на Европейския съюз от ноември м.г. за активизиране на отношенията ЕС – Турция", каза вицепремиерът.

По думите на вицепремиера Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор. След днешната визита ще бъде създадена експертна група – енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и съвместната работа, съобщи Габриел.

Според нея двете страни споделят обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

"Като съюзници в НАТО ще развиваме партньорството ни в стратегически области, посочи Габриел и даде за пример създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) и меморандума с Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Приветстваме одобряването от президента Ердоган на протокола за присъединяване на Кралство Швеция към НАТО. Сътрудничеството между България и Турция в областта на миграцията е от особена важност не само за България, а за целия ЕС.

Днешната среща даде стимул за развитие на сътрудничеството ни в ключови сфери – икономика, търговия, транспорт, инфраструктура, инвестиции и туризъм. Чрез иновациите и инвестициите в иновативни предприятия ще допринесем за развитието на регионите и ще подкрепим новото поколение от иноватори, което може да донесе ползи за всички наши граждани", каза вицепремиерът.

По думите ѝ в областта на културата и образованието имаме добро сътрудничество и директни контакти. Приветстваме намерението на Турция да представи многонационално досие за културата на киселото мляко и ще срещне нашата подкрепа то да бъде признато за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО, добави тя.

Мария Габриел благодари на президента Реджеп Тайип Ердоган за поканата за визита в Турция след март.

Стокообменът между България и Турция надхвърли седем млрд. долара, бихме желали да постигнем целта от десет млрд. възможно най-скоро. Това каза Хакан Фидан

"Днес повече от всякога се нуждаем от разумни политики, които дават приоритет на сигурността и стабилността в нашия регион. Като страни от региона трябва да задълбочим и засилим сътрудничеството си. На днешните ни срещи обсъдихме нашите двустранни отношения. Бихме искали да проведем заседание на съвета за сътрудничество на високо ниво", добави той.

Обсъдена е и войната в Украйна.

"Доволни сме от създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Ще продължим да прилагаме стриктно конвенцията от Монтрьо", заяви Фидан.

Почти целия си износ за Европа Турция осъществява по сухоземен път през България. Поради тази причина сме в постоянен контакт с българските власти, за да улесним преминаването на границата на камионите ни, коментира министърът и добави, че този въпрос е бил засегнат и днес. България е основен маршрут на гражданите ни, живеещи в Европа, допълни той.

Във време, в което сме изправени пред предизвикателства като тероризъм и незаконна миграция, всички наши институции си сътрудничат с българските си колеги. Мюсюлманското население в България е друго важно измерение на нашите отношения, отбеляза Фидан.

Отдаваме голямо значение и на реставрацията и съживяването на нашето културно наследство в България по начин, който да отговаря на духа на сътрудничеството помежду ни, каза още министърът.