Шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков каза тази сутрин пред БНР, че "под булото на зле разбираната тайнственост, с която се прикриват престъпни деяния, ние не можем да кажем със сигурност имало ли е, или е нямало придобита информация и каква е нейната съдба." Коментарът му дойде, след като вчера бе изслушан по казуса "Червеи" първо във ВСС, а после и в парламента. 

 

"Ние докладвахме в Комисията (има предвид едноименната на Бюрото парламентарна комисия, б.р.). Колегата, който е бил на място, има само откъслечни записи в службите, които са проверявани, от които може да се направи извод, че такива данни не са придобивани въобще. Дали записът е достоверен, дали не е нарочно направен по този начин, за да не може да се попита после къде се намират тези материали, е отделна тема", поясни Рашков.

Той каза още, че ако миналата седмица не е изтекла информация от средите на парламента (пръв ген. Атанас Атанасов заговори за "Червеи", б.р.), "най-вероятно нямаше да разговаряме сега". Неговото бюро е изпратило материалите на главния прокурор и министъра на вътрешните работи, с което е изчерпало своите правомощия по закон.

"Какво се получи, вие добре знаете, защото сте чули реакциите на някои висши ръководители в съдебната власт относно въпроса, поставен от министъра на правосъдието, да се получи информация за това какво е установило Бюрото, което касае съдия. Те не желаеха да чуят и нежеланието беше изразено от висшите ръководители на съдебната власт. Това поведение ме разочарова. Не съм отишъл по личен въпрос във ВСС. Той трябва да знае какво става в съдийските среди по отношение на специалните разузнавателни средства. А ние искаме от тях после да вземат решения", коментира Бойко Рашков. 

Бившият шеф на Националната следствена служба каза още, че няма никакви притеснения относно Владимира Янева: 

"Ако тя е извършила някакво нарушение, трябва да си понесе отговорността. За мен дилема няма - на кого е близка, на кого не е близка, мен това не ме вълнува. Когато се пусна тази информация в публичното пространство, каквото и да е, у нас политическата власт реагира незабавно. Трябваше да мине една седмица, за да може съдебните ръководители да мислят изобщо дали да слушат. Те не могат да схванат, че с това си пасивно поведение не са доловили идеята, която има в парламентарните среди. А идеята е да се засили контролът върху работата на съдиите, които дават разрешения за СРС-тата. Не само отказите им за прилагане да се мотивират, а и самите разрешения да се мотивират", заключи Рашков пред БНР.