"Имаме две седмици да стигнем до решение."

"За да можем да работим с ГЕРБ, трябват две неща. Едното е те да поемат отговорност за неуспехите на тяхното управление.

Втората точка е да има истинско желание на промяна, а не за замитане на статуквото. Когато тези две неща са налице, може да започне един честен диалог", това каза кметът на София Васил Терзиев в "120 минути" по бТВ в неделя вечер.

През седмицата за пореден път не беше избран председател на СОС, въпреки че ден преди заседанието се заговори, че има договорка между основните фигури и ще има "бял дим", по израза на Вили Лилков.

"Договорката с нашите партньори беше реалистична и ние тръгнахме с тази идея г-н Бонев да бъде председател на Столичния общински съвет. Продължаваме да вярваме, че той ще бъде добър в тази си роля. Оказа се, че проблемът не е в него. Нито в егото му. Нито в това какъв човек ще се излъчим изобщо. Проблемът е, че ние имаме принципна позиция. За нас е важно това какво повлича със себе си", добави той.

"Изходът е един. Да има разбиране, че трябва всички заедно да намерим решение. Не може, докато едните търсят решение, другите да хвърлят камъни по тях. В крайна сметка надделява разбирането у всички участници според мен, че градът има нужда от работещ общински съвет, а не от нови избори", обясни още кметът на София.

"13 февруари идва скоро. Според много от юристите има предпоставки за нови избори, ако дотогава няма избран председател и не започнем работа. 

Терзиев смята, че няма предпоставки да има трайно управленско мнозинство, но се надява след още няколко кръга преговори, да бъде избран председател на СОС с ясно заложени задачи и временно.

"Аз се надявам след още няколко кръга разговори да се съгласим за човек, който да застане начело на общинския съвет с временна позиция, с ясно заложени задачи – приемането на бюджета и минаването на ключови доклади. На всички им е ясно, че в момента няма предпоставки да има трайно управленско мнозинство", коментира той. 

Снегът и договорите на фирмите

"При последните снеговалежи почистихме 80 на сто повече тротоари, наложихме 10 пъти повече глоби на фирмите."

Това твърди още Терзиев.

Според него част от допусканите проблеми били заради видими пропуски в договорите на почистващите компании.

"Не че хората не искат да свършат работа, а че не им е вменено. В договорите не се казва кога да се чистят и кои тротоари да се чистят, например. След една седмица като грейне слънцето приемливо ли е, според договорите - да", обясни кметът.

Готов за грипна ваканция

"Децата много активно ме преследват по социалните мрежи да дам грипна ваканция. Ако има предписание от РЗИ, бих го подкрепил. От понеделник-вторник - това може да стане", обясни още Терзиев по актуалната тема за грипа.

Кметът не бил с вързани ръце

"Кметът на София не е с вързани ръце, може да отстоява важни проекти за града, но има редица неща, които са в прерогативите на Столичния общински съвет",  смята още той.

Попитан какви са процентите вероятност за нови избори, той отговори: "Бих казал, че са по-големи шансовете да имаме общински съвет, отколкото нови избори".

"Бинарно е - или единица, или нула, или ще създадем работещ общински съвет, или няма", заключи той.