ЕС трябва да изгради свой ядрен щит.

Това заявява в интервю за „Порлитико“ Манфред Вебер – лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП), която се очаква да остане първа политическа сила в Европейския парламент през юни.

Той предупреждава, че ЕС трябва да се подготви за сценарий, при който САЩ вече няма да защитават Европа срещу Русия. Това би било напълно реално, ако за президент през ноември бъде избран Доналд Тръмп.

Голяма част от страните от ЕС днес разчитат на американския ядрен чадър, припомня „Политико“. Заради нежеланието на Тръмп да се ангажира със сигурността на НАТО и Европа обаче Старият континент трябва да изгради система за възпиране, смята Вебер.

„Всички знаем, че когато нещата опрат до бой, решителният вариант е ядреният“, изтъква германският християндемократ.

След агресията в Украйна руският президент Владимир Путин неведнъж отправи, макар и завоалирано, ядрени заплахи срещу Запада.

Според Вебер е време ЕС да приеме предложението на френския президент Еманюел Макрон и да помисли как ядреното въоръжение на Париж може да бъде включено в европейските структури.

Франция а единствената страна цчленка на ЕС, която би могла да играе значителна роля в ядрената защита на континента. Тя разполага с близо 300 ядрени бойни глави. През 2020 г. Макрон предложи стратегически диалог за ролята на френската система за ядрено възпиране в европейската колективна сигурност. Германия обаче така и не обърна внимание на предложението. През 2022 г. Париж отново призова Берлин за дискусия, като изтъкна, че предложението все още е на масата.

Великобритания е другата ядрена сила в Западна Европа. Тя обаче напусна ЕС преди 4 години. Съюзът трябва да обмисли по-тясно сътрудничество с Лондон, смята Вебер. По думите му може би точно сега е моментът за структуриран диалог с Обединеното кралство.

„Когато гледам на годината като европейски политик, първото, което ми минава през ума, е Тръмп“, споделя лидерът на първата политическа сила в Европейския парламент.

Той призовава европейците да вземат на сериозно този риск.

„Способността на ЕС да се защитава без подкрепата на САЩ е основният въпрос, който трябва да имаме наум през 2024 г.“, категоричен е германецът.

Предстоящите месеци ще бъдат от ключово значение за ЕС да се подготви за възможна война. Общността трябва да бъде в състояние да се отбранява сама, недависимо от други, но в момента е далече от това. Все още обаче има време за справяне с този проблем, което не трябва да бъде пропилявано.

Вебер призовава за европейски отбранителен стълб. ЕНП ще настоява за него през следващите седмици, най-вече за ракетен щит на ЕС. Той ще бъде в състояние да спира дронове или високотехнологични ракети, подобни на използваните от Русия в Украйна.

Необходима е и блигада за киберзащита на ЕС, продължава Манфред Вебер. В съвременния цифров свят Европа може да се защити само ако всички работят заедно са отблъсване на хибридните атаки, независимо дали идват от Русия или Китай.

Християндемократът разкритикува ЕС за това, че се бави с помощта за Украйна. Според него Съюзът трябва да нареди на своята индустрия да направи доставки първо за Украйна, а за другите страни – по-късно. Брюксел трябва да използва правомощия, подобни на тези по време на пандемията от COVID-19.

Поляк става еврокомисар по отбраната?

Полякът Радослав Шикорски може да стане еврокомисар по отбраната, ако този пост бъде създаден, пише „Политико“, като се позовава на двама дипломати в Брюксел и един европейски министър.

Миналата седмица изданието публикува информация за манифест на ЕНП. В документа, до който журналистите са имали достъп, се предлага закриване на поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Партията настоява в Европейската комисия да има и човек с ресор отбрана.

Съвсем наскоро Шикорски стана отново външен министър на Полша. Малка е обаче вероятността той да стане първи дипломат на Брюксел. След изборите този пост по всяка вероятност ще бъде даден на евролиберал. А Шикорски е от ЕНП.