Катар обвини израелския премиер Бенямин Нетаняху, че възпрепятства посредническите усилия за помиряване в Газа и приоритизира кариерата си.

"Ние сме ужасени от предполагаемите забележки, приписвани на израелския министър-председател в различни медийни репортажи, относно посредническата роля на Катар. Тези забележки, ако бъдат потвърдени, са безотговорни и разрушителни за усилията за спасяване на невинни животи, но не са изненадващи...", написа в "Екс" говорителят на външното министерство на Катар Маджед Ал Ансари. "Ако забележките се окажат верни, израелският премиер само възпрепятства и подкопава процеса на посредничество по причини, които изглежда служат на политическата му кариера, вместо да приоритизира спасяването на невинни животи, включително израелски заложници".

В изтекъл запис от среща със семейства на заложници, излъчен по новините на израелския Канал 12 във вторник, израелският премиер Бенямин Нетаняху нарича Катар "проблематичен", предаде Асошиейтед прес. 

"Не сте ме виждали да благодаря на Катар, забелязахте ли? Не съм благодарил на Катар. Защо? Защото Катар за мен не се различава по същество от ООН, от Червения кръст и в известен смисъл е дори по-проблематичен. Сега обаче съм готов да използвам всеки посредник, който може да ми помогне да ги върна (заложниците) у дома".

Помолен да коментира изявлението на Катар и автентичността на записа, говорител на израелското правителство каза, че Израел "не може да навлиза в подробности относно усилията и стъпките, предприети за освобождаване на заложниците".

Катар, където са базирани няколко политически лидери на "Хамас", служи като основен посредник между движението, което управлява Газа и израелските официални лица.

През ноември страната помогна да се осигури седемдневна пауза в боевете, по време на която 110 израелски и чуждестранни заложници бяха освободени от Газа в замяна на 240 палестинци, пуснати от израелски затвори.

В записа Нетаняху казва още, че Катар има влияние над "Хамас", защото финансира движението. Той добавя, че "се е ядосал много на американците" заради решението им да подновят сделката за разширяване на военното си присъствие в катарската военновъздушната база "Ал Удейд", което се случи в началото на 2024 г.