"Няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ само за това, че са от ГЕРБ".

Това каза депутатът Тома Биков (ГЕРБ) по време на дебата при освобождаването на Десислава Атанасова като депутат. Пълномощията на Атанасова бяха прекратени със 135 гласа "за", 31 - "против", без "въздържал се".  

Миналата седмица парламентът избра Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за членове на Конституционния съд от своята квота. Очаква се двамата да положат клетва на 26 януари. 

Според Биков "не се разбира функцията на Конституционния съд и Народното събрание".

"Не чух нито едно обвинение към Атанасова за реална зависимост. Единственото обвинение е, че е била народен представител от ГЕРБ. Няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ само за това, че са от ГЕРБ. Обвинението, че някой е член на ГЕРБ, за нас не е съществено. Даже изобщо не ни интересува", заяви Биков.

Той изтъкна, че не е имало прозрачност при назначения в конституционния съд от други квоти.

"Двамата членове от президентската квота бяха обявени с прессъобщение", изтъкна Биков.

Добави, че в парламента членуват хора, които са част от партии. А безпартийни депутати е имало само след военни преврати.

"Парламентът с всичките му кусури е единствената възможност в България да има демокрация", каза още Биков.

Георги Свиленски (БСП) заяви, че неговата партия е категорично против избора на Атанасова за член на Конституционния съд.

"Ще гласуваме против освобождаването на г-жа Атанасова, тя е ярка политическа кандидатура", каза още Свиленски.

От "Възраждане" заявиха, че с този избор на практика вече няма да има Конституционен съд, защото той вече ще бъде завладян. Според "Има такъв народ" Атанасова е доказан професионалист и ярка политическа кандидатура, която трябва да продължи с работата си в парламента.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" също ще сезират Конституционния съд за избора на Десислава Атанасова (номинация на ГЕРБ) и Борислав Белазелков (номинация на "Продължаваме промяната" - Демократична България").

Вчера това направи и президентът Румен Радев.