За събиране на подписи сред служителите "под строй", с цел подкрепа за председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев, съобщават днес другите двама членове на комисията Константин Арабаджиев и Ангел Джалев.

Двамата изпратиха поредна позиция срещу началника си, като този път се разказва за това как покрай искане за увеличение на възнагражденията, работещите в институцията трябвало да се съгласяват и с "добавени и текстове, в които настоящият председател се величае като герой и борец за правата на служителите в КЗП".

"Подобно безскрупулно използване на административния ресурс на КЗП в лична изгода напомня за далечните времена, в които "трудовия колектив" беше принуден да ръкопляска на "вожда" и да участва в другарски съд срещу несъгласните с неговите методи и управление", препращат към комунистическото минало Арабаджиев и Джалев.

"През последните дни той (Алипиев) се опитва да заглуши и неглижира изнесените през миналата седмица факти за дейността и административната действителност в комисията, които ние представихме пред медиите. (....) Отричат се всякакви проблеми за „упражняван тормоз и принуда“ към администрацията" - пишат още двамата членове на КЗП.

Миналата седмица те разпространиха позиция до медиите, в която се посочва, че председателят на КЗП "е узурпирал изцяло и еднолично" всички институционални канали за информация от КЗП към медиите и обществеността, а самата институция е превърната в "частна наказателна структура".

Миналата година Клуб Z разказа за писмо на напуснали комисията служители, адресирано до министъра на икономиката и ред други институции, в които те съобщават за неправомерни уволнения, овладяване на КЗП чрез назначения на близки хора и др. В него бившите служители разказват и за саморазправата, според тях, на КЗП с производител на протеинови барчета, който впоследствие започна да печели съдебни дела срещу комисията. 

Наскоро ресорният министър Богдан Богданов се закани да смени целия 3-членен състав на КЗП.

В края на миналата година той свали доверие и поиска оставките на ръководството назначено през септември 2022 г. Богданов взел решението си на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на 2023-а тези сигнали са се увеличили с над 60 на сто в сравнение с 2022 г. и 2021 г. 

Ето пълния текст на новото писмо до медиите на Арабаджиев и Джалев:

Уважаеми дами и господа,

Уведомяваме Ви, че циничните и истерични опити на Стоил Алипиев и организираната група съмишленици да запази поста си на председател на Комисията за защита на потребителите - продължават.

През последните дни той се опитва да заглуши и неглижира изнесените през миналата седмица факти за дейността и административната действителност в комисията, които ние представихме пред медиите. В тези си опити от вчера Стоил Алипиев е подел кампания сред всички регионални дирекции да се подготвят подписки от служителите под благовидния предлог, че настояват за по-високи възнаграждения. Заедно с това искане обаче, в предварително изготвения и разпространен до дирекциите от близки до Алипиев текст са добавени и текстове, в които настоящият председател се величае като герой и борец за правата на служителите в КЗП. Отричат се всякакви проблеми за „упражняван тормоз и принуда“ към администрацията, а в друг абзац се твърди, че „Константин Арабаджиев с изнесените си внушения уронва престижа и създава неприятна обществена нагласа срещу КЗП“. Служителите във всички подразделения в страната са „приканени“ да подпишат този текст. 

Явно Алипиев и кликата около него са забравили, че живеем в демокрация и има свобода на словото, което дава право на всеки да изказва публично мнението си без цензура, намеса или властови репресии. Проверки, отнемане на правомощия, заплахи и дисциплинарни производства има в КЗП и в момента срещу неудобните служители. 
Като членове на Комисията за защита на потребителите се обявяваме против натиска срещу хората, които работят в КЗП и въвличането им в скандала с пагубното еднолично управление на Стоил Алипиев. Подобно безскрупулно използване на административния ресурс на КЗП в лична изгода напомня за далечните времена, в които „трудовия колектив“ беше принуден да ръкопляска на „вожда“ и да участва в другарски съд срещу несъгласните с неговите методи и управление. 

Действията на Алипиев са поредното доказателство за истинността на нашите твърдения, че важна за обществото ни държавна институция се превръща в структура за изпълнение на частни поръчки и стремежи на самозабравили се хора. Тази клика е стигнала до там, че, за да опази постовете си, спекулира с хроничния проблем в администрацията на КЗП - ниското заплащане на служителите. 

Радваме се, че след разкритията ни за липса на застраховка при трудова злополука  за служителите на комисията, успяхме да предизвикаме да се проведе процедура с подаване на оферти в КЗП от застрахователни компании. Ние ще проследим дали процедурата ще се случи по прозрачен и публичен начин в полза на служителите и се надяваме, че скоро ще бъде избран изпълнител. 

Уважаеми дами и господа,

Като благодарим на всички за вниманието, което отделяте и на другата гледна точка и мнения за състоянието на КЗП, Ви гарантираме, че тези неадекватни опити няма да ни спрат да разкриваме истината за държавната институция призвана да защитава правата на всички нас – потребителите.