Израел е предал на "Хамас" чрез катарски и египетски посредници предложение, което включва пауза на сраженията за период до два месеца като част от предложение за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, съобщи днес порталът "Аксиос", цитиран от Ройтерс и БТА.

Сделката включва освобождаването на всички останали заложници, държани в ивицата Газа, допълва порталът, позовавайки се на двама израелски официални представители.

Израел също така е предложил на лидерите на "Хамас" да напуснат палестиснкия анклав, съобщиха двама американски официални представители пред Си Ен Ен, цитирана от БТА. Макар че предложението ще осигури безопасен изход за лидерите на движението, лишаването на ивицата Газа от нейните ръководители може да отслаби контрола на "Хамас" над региона и да позволи на Израел да продължи да наблюдава висшите представители в чужбина, посочва американската медия.

Американската новинарска телевизия коментира, че подобно предложение е било обсъждано поне два пъти през последните седмици, но е малко вероятно "Хамас" да се съгласи на такива условия.