Израелски ракетен удар срещу сирийската столица Дамаск уби днес четирима членове на иранските Гвардейци на Революцията, включително високопоставен техен представител от информационното звено, каза източник от силите за сигурност в регионален просирийски алианс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според сирийската държавна медия вероятно израелското нападение е било насочено срещу сграда в квартал "Мазех" в Дамаск, в която е имало среща на командири, близки до Иран. Други местни медии в Сирия съобщиха, че в столицата са се чували експлозии. 

Източникът от силите за сигурност, които са част от мрежа, близка със сирийското правителство и основния му съюзник Иран, каза, че многоетажната сграда е била ползвана от ирански съветници, подкрепящи правителството на президента Башар Асад, и че е била изцяло разрушена от "израелски ракети с прецизно насочване".

За момента няма коментар от страна на Израел.

Есам ал Амин, директор на болницата "Ал Мовасат" в Дамаск, каза пред сирийското издание "Ал Уатан онлайн", че след атаката в болницата са били докарани тялото на един загинал, както и трима ранени, включително една жена.

Говорител на палестинската групировка "Ислямски джихад" каза пред Ройтерс, че сред нейните членове няма ранени, след като имаше информация, че някои от тях са били в бомбардираната сграда. 

Израел отдавна извършва нападения срещу свързани с Иран цели в Сирия, но след нападението на 7 октомври, извършено от "Хамас", страната прибегна до по-смъртоносни атаки. През декември миналата година при израелски удар бяха убити двама членове на Гвардейците на Революцията, а при последвал удар на 25 декември бе убит високопоставен съветник на Гвардейците, който ръководел военното сътрудничество между Сирия и Иран. 

През последните седмици проирански милиции засилиха нападенията си срещу военни бази на САЩ в Сирия и съседен Ирак в отговор на израелската военна кампания в ивицата Газа, отбелязва ДПА.