Русия обяви, че смята да замрази всички западни преки инвестиции в отговор на това, че Западът ще използва активите на Русия за възстановяването на Украйна. В отговор на нападението на Русия над Украйна Западът вече замрази руски държавни активи за над 300 млрд. щатски долара. САЩ и Великобритания дори искат да използват тези пари за възстановяването на Украйна. Сега Русия заплашва Запада: "Можем да конфискуваме и вашите пари".

"Русия обеща огледален отговор на конфискацията на резервите на централните банки от западните държави", съобщи в неделя информационна агенция РИА. Според нея размерът на западните активи възлиза на най-малко 288 млрд. щатски долара.

Агенцията е изчислила това въз основа на националните статистики на страните.

Милиардите са преки инвестиции в компании от Европейския съюз, държавите от Г-7, Австралия и Швейцария. За разлика от руските активи, тук не става дума непременно за държавна собственост, а и за пари от частни инвеститори и компании.

Според руските изчисления по-голямата част от парите идват от ЕС и възлизат на 223,3 милиарда щатски долара. От тях 17,3 милиарда са от Германия. По-голям дял имат само Кипър с 98,3 млрд. щатски долара и Нидерландия с 50,1 млрд. щатски долара.

Четвъртият и петият по големина европейски инвеститори са Франция (16,6 млрд. щатски долара) и Италия (12,9 млрд. щатски долара). Сред страните от Г-7 Обединеното кралство е един от най-големите инвеститори в Русия с 18,9 млрд. щатски долара.