ЕС подготвя нов пакет санкции срещу Русия по случай втората годишнина от началото на войната в Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на пожелали анонимност дипломати в Брюксел. Те не съобщават подробности, но отбелязват, че преговорите продължават.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел много държи втората годишнина от агресията да бъде отбелязана с пакет санкции, насочени главно срещу физически и юридически лица, заявява един от дипломатите.

Балтийските републики и Полша са сред най-запалените поддръжници на идеята за наказателни мерки срещу руския ядрен сектор и втечнен газ. Други страни от ЕС обаче не гледат на това предложение така благосклонно, отбелязва АФП.

През декември 2023 г. страните членки (Съветът) на ЕС приеха 12-и пакет санкции срещу Русия. Той забранява вноса на диаманти - сектор, който осигурява на Москва приходи между 4 и 5 милиарда долара годишно. Освен това ЕС обмисля в координация с държавите от Г-7 начини за използване на замразени руски активи на стойност около 300 милиона долара.