Скоро ще бъде обявена национална инициатива за екологичното здраве на градските реки, съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на Нова телевизия.

Той каза, че целта е да се постигне не само екологично здраве на дадената река, но и на целия речен басейн. Той коментира свое изказване във Фейсбук за това, че Перловската река в София може да се зариби, както и чрез нея да се произвежда ток.

Не става въпрос да отидем и да хвърлим няколко риби в Перловската река, поясни Попов. По думите му и сега по-нагоре в реката има риба. Министърът  отчете, че Перловската река е мръсна. Направихме проверки на заустванията, каза той. Попов каза, че допуска, че има зауствания, „вероятно свързани с малки квартали“ без връзка с канализацията на София.

Няма по-естествено от това ток да се произвежда от вода и във водата да има риби, смята Попов. Перловската река няма как да замени „Мариците”, но микрогенерацията е много важен сектор в електропроизводството. Това няма да е със значителен капацитет, но не е невъзможно, каза министърът.

Във връзка със снеговалежите в страната, Попов каза, че има леко повишение на нивата на реките и язовирите, но обстановката не е тревожна.

БТА