Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека заяви днес, че Израел многократно не е спазвал международното хуманитарно право, откакто е започнал военните си действия в ивицата Газа в отговор на нахлуването през границата на бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Много пъти сме обръщали внимание, че Израел многократно не е спазвал основните принципи на международното хуманитарно право: разграничаване, пропорционалност и предпазни мерки при извършването на атаки", каза говорител на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

"Върховният комисар подчерта, че нарушаването на тези задължения носи риск от подвеждане под отговорност за военни престъпления и също така предупреди за рисковете от извършването на други жестоки престъпления", добави той.

Израел: Не извършваме геноцид в Газа

Израел отхвърли като "грубо изопачаване" обвиненията, отправени от Република Южна Африка пред Международния съд на ООН, че военната му операция в ивицата Газа е ръководена от държавата кампания за геноцид, целяща да унищожи палестинското население, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Южна Африка, която подаде иска в Международния съд през декември, поиска днес от съдиите да наложат извънредни мерки, с които да разпоредят на Израел незабавно да спре офанзивата. Претория заяви, че въздушната и наземната офанзива на Израел, опустошила голяма част от тесния крайбрежен анклав и отнела живота на повече от 23 000 души по данни на здравните власти в Газа - е имала за цел да доведе до "унищожаване на населението" на ивицата.

Израел отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни. Той заяви, че Южна Африка действала като говорител на ислямистката организация "Хамас", която се стреми към унищожаване на Израел и е класифицирана като терористична група от повечето западни страни.

Военните действия на Израел в Газа са акт на самозащита срещу "Хамас" и "други терористични организации", заяви правният съветник на израелското външно министерство Тал Бекер в началото на втория ден на заседанията пред Световния съд.

Представената от Южна Африка интерпретация на събитията е "грубо изопачена".

"Ако е имало актове на геноцид, те са били извършени срещу Израел", добави Бекер.

С искането си съдът да разпореди прекратяване на военната операция в Газа "жалбоподателят се опитва да осуети присъщото право на самозащита на Израел и да го направи беззащитен", казва той.

Израел започна тотална война в Газа след извършеното на 7 октомври нахлуване на бойци на "Хамас" на територията на еврейската държава, при което според израелски официални лица са убити 1200 души, предимно цивилни, а 240 заложници бяха отвлечени в Газа.

"Хамас" се стреми към геноцид срещу Израел", заяви Бекер в отговор на южноафриканските обвинения. "Заявлението и искането трябва да бъдат отхвърлени като такива, каквито са - клевета", заяви правният съветник на израелското външно министерство Тал Бекер пред Международния съд на втория ден от изслушванията по делото, заведено от Южна Африка, която обвинява Израел в "геноцидни действия" при офанзивата му срещу палестинската ислямистка групировка Хамас в Газа. "Това, което Израел цели, не е унищожението на един народ, а да защити един народ - своя, подложен на нападения на множество фронтове", подчерта правният съветник.

Освен това Международният съд на ООН няма юрисдикцията според Конвенцията за предотвратяване на престъплението геноцид, за да нареди на Израел да спре военните си действия в ивицата Газа, добави юридическият представител Малкълм Шоу, цитиран от Ройтерс.

Палестински поддръжници със знамена преминаха през Хага и планираха да наблюдават съдебните заседания на огромен екран пред Двореца на мира. В същото време поддръжници на Израел провеждаха среща с членове на семействата на заложници, държани от "Хамас".

Решенията на Международния съд са окончателни и не подлежат на обжалване, но съдът няма как да ги изпълни. Конвенцията за геноцида от 1948 г., приета след масовите убийства на евреи по време на нацисткия Холокост, определя геноцида като "действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група". 

Откакто израелските сили започнаха офанзивата си, почти всички 2,3 млн. души в Газа бяха прогонени от домовете си поне веднъж, което доведе до хуманитарна катастрофа.

След апартейда Южна Африка отдавна се застъпва за палестинската кауза - връзка, създадена, когато борбата на Африканския национален конгрес срещу управлението на бялото малцинство беше приветствана от Организацията за освобождение на Палестина, ръководена от Ясер Арафат. Очаква се съдът да се произнесе по евентуалните извънредни мерки по-късно този месец, но няма да се произнесе по обвиненията в геноцид - което може да отнеме години.

Преди ден израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията като лицемерие, което "крещи до небесата", припомня Асошиейтед прес, като отбелязва, че Израел, който е основан след Холокоста, категорично отрича обвиненията, повдигнати от Южна Африка в едно от най-големите дела, разглеждани някога от международен съд, което привлече международното внимание и протестиращите от двете страни в сградата на съда.

"Живеем във време, в което думите са евтини в ерата на социалните медии и политиката на идентичността. Изкушението да посегнеш към най-скандалния термин, за да очерниш и демонизираш, за мнозина стана неустоимо", заяви израелският правен съветник Тал Бекер в Двореца на мира в Хага.

Той добави, че Южна Африка "за съжаление е представила пред съда дълбоко изопачена фактическа и правна картина. Цялото заведено от нея дело зависи от умишлено подправено, деконтекстуализирано и манипулативно описание на реалността на настоящите военни действия".

Израел често бойкотира международни съдилища и разследванията на ООН, като твърди, че те са несправедливи и пристрастни. Но в знак на това колко сериозно гледат на случая, израелските лидери предприеха рядката стъпка да изпратят правен екип на високо ниво, отбелязва АП.