Бойкотирана от всички парламентарни групи, "Възраждане" дебатира днес сама със себе си законопроекта си за "чуждестранните агенти", който се опитва да прокара от 2022-а насам. Пленарната зала се изпразни в момента, в който дойде ред на тази точка от дневния ред. Така Костадин Костадинов и хората му си говореха сами от трибуната в продължение на час, демонстрирайки високи нива на възпитание и ораторско майсторство.

Докато не стана 14 ч. и заседанието бе прекратено...

Законопроектът предвижда всеки, който е получил над 1000 лева финансиране от чуждестранен източник в рамките на година, да е длъжен да се регистрира като "чуждестранен агент" в Министерство на правосъдието - под заплаха от солена глоба, от 1000 до 5000 лв. за физически лица и от 5000 до 10 000 лева за юридически.

Освен че ще трябва да се регистрират и да публикуват подробни данни за финансирането, медиите и НПО-тата ще имат сериозни ограничения - няма да могат да осъществяват никаква дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за личностно развитие, в социални домове, в обекти на МВР и на Министерство на правосъдието, както и в БАН.

Т.нар. чуждестранни агенти и свързани с тях физически лица няма да могат и да получават финансиране по държавния или местния бюджет, "да участват в проекти на държавната и местната власт и да извършват оценки върху околната среда". А при създаване на всякакви печатни материали - от публикации, през визитки, брошури, чертежи, и пр., всички организации с този статут трябва да поставят надпис "чуждестранен агент" с размер равен на този на името на организацията.

Глобите по този законопроект достигат и 20 000 лв.

По ирония на съдбата, въпросният проект трябва да засегне самите вносители. Както Клуб Z писа преди време, самият Костадинов и партията му попадат под действието на своите предложения. "Възраждане" изкарва над 1000 долара годишно от американския техногигант Alphabet, майчината компания на Google и собственик на YouTube.

Дебатът, в кавички, бе дежавю на всичко, казвано от Костадинов и компания до момента по темата. Най-често се споменаваха Клуб Z, Капитал, Дневник, Медиапул, Офнюз, Асоциация на европейските журналисти, определяни от партийния лидер като "жълто-кафявата отходна преса в България". А най-големият грях се оказа проектното и публично финансиране от фондация "Америка за България", което всеки получател публикува, в т.ч. фондацията.

Към края на "дебата" се включи и председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, за да разконспирира ред неправителствени организации, финансирани от САЩ - че от тях тръгвал политическият път на Христо Иванов и Антоанета Цонева ("Демократична България"). Впрегна и академия "Телерик" - "това 'що си мисля, че беше кметът на София". Не остана длъжен и на "Клуб Z, Дневник, експерт до експерта, майно льо", както и на бившата телевизия, в която шоуто на началника му Слави Трифонов се изявява години наред - бТВ.

Единствен от мнозинството се изказа бившият червен депутат, приютен от "Продължаваме промяната", Явор Божанков, за да попита, "а финансиране от Орлин Алексиев брои ли се за външно влияние или си е вътрешно" - с намек за дружбата между емблематичния екс-герберски общински кадър и бизнесмен и Трифонов. За което Йорданов го заплаши със съд.

Искрено възмутен от "Възраждане" обаче бе депутатът от ИТН Гроздан Караджов, който заедно със семейството си от години поддържа фондация в помощ на хора в неравностойно положение, набедена днес за агент чуждестранно влияние.

"Знам, че ви се иска всички, които намерите по списъка, да са дълбоко отровни... Това е такъв лов на вещици, това е такова ниско третиране.

Български дарителски форум - това са хора, които са дали от личните си средства на хора, които сами не могат да се грижат за себе си. Ама моля ви се, ама моля ви се, толкова сте зле!", сложи Караджов точката на псевдодебата по проекта (на първо четене).