Английският национал Джордан Хендерсън е постигнал споразумение за прекратяване на договора си със саудитския "Ал Итифак" и най-вероятно ще продължи в "Аякс", информира Би Би Си.

Това става на фона на забавилата интензитет инвазия на кралството за привличане на футболни звезди. Тя започна с Кристиано Роналдо през зимата на м.г., а през лятото бе наистина впечатляваща като харчове, както и брой играчи и треньори. Сред сменилите клуба и континента тогава бе и Хендерсън, който се присъедини към наставника и също клубно величие на "Ливърпул" Стивън Джерард в "Ал Итифак".

Хендо обаче записа само 17 мача в саудитската Про лига. Според "Дейли мейл" халфът не се е нагодил към играта на тима, първенството и местната култура, освен това живеел сам, тъй като съпругата и децата му останали в Англия и го посещавали рядко.

Самото преминаване на ветерана в "Ал Итифак" не бе прието никак добре в Европа, тъй като той е виден поддръжник на ЛГБТ+ общността. Беше освиркан на "Уембли" по време на контролата Англия - Австралия. След това Хендерсън заяви, че е бил "много наранен" от отношението. 

Има и друга причина да се реши на промяната - той се намира в слаба форма, играе рядко и рискува да не попадне в състава на Англия на Европейското това лято. Може би последното голямо първенство в кариерата му.

Саудитците го пускат без трансферна сума, но срещу това да си плати данъците за шест месеца в страната, а предвид огромната му заплата, те възлизали на няколко милиона долара, пише "Дейли мейл".

Също така той се е загласил на значително намаление на възнаграждението си, за да облече екипа на "Аякс". Уточняват се детайли, а вече е насрочен медицински преглед и пристигане на Хендерсън в Амстердам в края на тази седмица. Ако всичко е наред, той може да дебютира за новия си отбор още на 27 януари.

А по пътя на английската звезда може да тръгне и Карим Бензема, който бе сред първите последователи на Кристиано Роналдо, но очевидно и него не го свърта вече в Саудитска Арабия. 

Носителят на "Златната топка" за 2022 г. бойкотира "Ал Итихад" от края на миналата година. Той си уреди ваканция с бившата си жена на о-в Мавриций, докато съотборниците му изкараха кратък лагер в Дубай. На този етап треньорът Марсело Гаярдо няма да разчита на тарана, но пък и един от най-силните клубове в страната не го пуска да си тръгне.

Говори се за интерес от страна на няколко гранда да сложат край на мъките на Бензема, сред които "Пари Сен Жермен", "Челси" и "Манчестър Юнайтед".