Медицинска апаратура и оборудване за над половин милион лева закупи и дари фондацията на бившия капитан на националния отбор по футбол, "Селтик" и "Астън Вила" Стилиян Петров. Те ще бъдат разпределени между 10 болници от цялата страна. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. Тогава бяха събрани 856 512 лв.

"Желанието ни беше да дарим точно това, от което съответните лечебни заведения се нуждаят, за да бъдем максимално полезни. Влязохме в контакт с всяко едно от тях и закупихме точно тази апаратура и оборудване, които самите те пожелаха и от които най-много се нуждаеха", каза Стилиян Петров.

Фондацията е купила три напълно оборудвани с необходимите трансдюсери ехографа, електрохирургичен нож, два ЕКГ-апарата, лабораторен микроскоп, фризер за хистологични проби, радиологична камина и коагулометър. Голямото дарение съдържа още - 10 инфузионни помпи, 48 кресла за инфузионни вливания, 70 стойки за инфузионни вливания, 48 болнични легла, 8 лежащи транспортни колички, 10 манипулационни колички, 5 инвалидни колички, 2 специализирани шкафа за операционна.

Апаратурата и оборудването са за 10 онкологични болници и диспансери в 6 града в страната - Бургас, Враца, Стара Загора, Варна, Русе, Плевен, за националните хематология и онкология в столицата, както и за детското онкологично отделение на ИСУЛ и за един от най-големите онкологични диспансери в София.

Самият Стилиян Петров също премина през онкологично заболяване.
 
С остатъка от набраните в "Мача на надеждата" средства Стилиян и съпругата му Паулина ще помогнат финансово и на засегнати от коварната болест българи.