"Първоначаната уговорка беше 10%, но, докато стигнем до неговия офис, каза: ми, той баща му се обадил и тя вече била 11%. Т. е. - за 20 мин. се покачи с един процент."

Това разказа пред бТВ Теменуга Стойчева, която губи ресторант - по думите ѝ на стойност 950 000 евро, след като го ипотекирала пред лихварите баща и син Стоян и Петър Александрови. 

Както е ивестно, последният е в ареста с решение на СГС, след като е основен заподозрян за убийството на длъжника му Кирил Русев.

Жената разказа пред бТВ, че през 2018 г. имала бизнесплан да закупи парцел за строителство, но заради лоша кредитна история опряла до "услугите" на лихварите.

Тя признава, че през цялото време още тогава е комуникирала единствено с Петър - той е бил оперативният изпълнител. Със Стоян Александров (който според материал на БНТ е отпуснал общо около 10 млн. евро при непосилни лихви на различни хора и дружества) никога не се е виждала.

Стойчева е на пазара за недвижими имоти от 1991 г., но след като попада на некоректна банка, се оказва, че има дължими наказателни лихви. По-късно, когато ѝ се налага да вземе кредит, това се оказва невъзможно и тя прибягва към друг вариант.

„Приятел на съпруга ми дава информация, че може да се вземе заем от Стоян Александров на нормална лихва и с него да се погасят задължения. Приехме предложението за лихва 10%, но докато стигнем до офиса се покачи на 11%.

Договорът е за 5 години. Взимам първо 350 000 евро, като ипотекирам имот за 950 000 евро, три пъти повече - клуб-ресторант като обезпечение на въпросния кредит, защото кредитният ми рейтинг е съсипан и не мога да взема заем от нормална банка. Съгласих се, нямах избор.

Когато взех заема, за да изплатя задължение, той ме запита в колата „Искаш ли да ударим тази жена“, на която трябва да върна парите. Казах, че това не ме интересува, просто искам да върна парите. Не знам какво значи „да ударим“.

Още тогава ми направи впечатление за ненормално поведение“, разказва Теменуга Стойчева.

По думите ѝ в средата на 2019 г. Петър Александров изведнъж изисква заемът да се изплати предсрочно и да му се издаде пълномощно, за да продаде ресторанта.

Тя говорила и с майката, която се води счетоводител на семейната фирма и която я предупредила да внимава, че "той има наказателна група".

Аз съм обект на 4 години тормоз, от 2019 г. всъщност - тормоз, за да открадне имотите ми, да открадне труда ми“, казва жената.

До момента Стойчева е загубила ресторанта, още един имот и е платила над 200 000 лв. лихви.

А ден преди убийството на Кирил Русев разбира, че заради дългове към Александров в луксозен имот от 500 квадрата ще влиза частен съдебен изпълнител, въпреки че не е ипотекиран. Затова търси полицията.

Всъщност вчера директорът на СДВР Любомир Николов в друго интервю призна, че в деня, в който следобед Александров в съучастие с погребален агент убива длъжника си Кирил Русев (4 януари), в 11 ч сутринта се е срещал с "Икономическа полиция" в офис на ЧСИ - именно по жалба на притисканата жена.

След намесата на СДВР била наложена възбрана върху имота, съобщава бТВ.

„От април 2020 г. започва тотален ужас за мен. За този период той прави три нередовни продажби на обща стойност 1,4 млн. лв., дългът е 820 000 лв. Въпросният частен съдебен изпълнител за себе си отделя 200 000 лв. хонорар. Какъвто и да е процентът, той не може да достигне повече от 30-40 000 лв. - продължава днес Стойчева. 

Този човек е над закона, не знам кой стои зад него, но е над закона. При обжалване на протокол за разпределение случайно Софийският градски съд го решава в моя полза. Петър обжалва и случайно попада при съпругата на частния съдебен изпълнител, която е съдия в апелативен съд, но ръководителят на екипа казва, че е конфликт на интереси“, допълва Теменуга Стойчева.

Междувременно, както и вчера бе съобщено, трима гранични полицаи са отстранени, докато се изясни как по много странен начин, след като убили Русев, на 4 януари следобед обвиняемите са напуснали България към Сърбия с личната карта на убития. Отстранени са служителите, които са били на смяна в този момент.

Според основната версия на раследващите засега, физическият извършител на убийството е Александър Кинов, който бил "момче за всичко" на Петър Александров, а оръжието най-вероятно е на Александров.