Украйна трябва да изготви план за реформи, въз основа на чието изпълнение ще зависи кога и с колко ще бъдат финансирани нейните възстановяване и модернизация от ЕС.

Това стана ясно днес, след като посланиците на страните членки одобриха частичен мандат за преговори. Те ще бъдат водени във връзка с предложението за създаването на нов специален механизъм за подкрепа на Украйна, като същевременно бъдат подкрепени усилията на страната за провеждане на реформите като част от пътя й към ЕС.

Така Механизмът за Украйна ще събере подкрепа от европейския бюджет за периода 2024-2027 г. Инструментът ще бъде приспособен към бездпрецедентните предизвикателства за поскрепата на страна във война, изтъкват от Съвета на ЕС.

Частичният мандат не включва въпроси, свързани с бюджета, особено общия размер на механизма и дела на грантовете и заемите. Това ще зависи от крайния резултат на хоризонталните преговори за средносрочното преразглеждане на Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

Позицията на страните членки (Съвета) на ЕС се състои от три основни стълба:

• 1. Правителството в Киев ще изготви План за Украйна, в който ще очертае своите намерения за възстановяването и модернизирането на страната и реформите, които смята да извърши като част от процеса на присъединяване към ЕС. Финансовата подкрепа под формата на грантове и заеми ще бъде осигурена въз основа на прилагането на този план чрез система от условия и график на отпускането на помощта;

• 2. В рамките на Инвестиционната рамка за Украйна ЕС ще осигури подкрепа под формата на бюджетни гаранции и комбинация от грантове и заеми от обществени и частни институции. Попечителски фонд ще покрие рисковете от заемите, гаранциите, инструментите на капиталовите пазари и другите форми на финансиране, като подкрепят целите на Механизма;

• 3. Техническа помощ и други мерки за подкрепа, които да помогнат на Украйна да спазва европейските закони и да извърши структурни реформи по пътя си към бъдещо членство в ЕС.

Европейската комисия предлага общ бюджет на Миханизма за Украйна в размер на 50 милиарда евро. ОТ тях 17 милиарда са под формата на безвъзмездни заеми, или грантове. Останалите 33 милиарда са заеми.

Договорената частична позиция ще послужи като мандат на Съвета за преговори с Европейския парламент. След постигането на споразумение регламентът трябва да бъде одобрен от двете институции.